Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Eskişehir’de 38 yıl boyunca topladığı köy eşyalarıyla müze oluşturdu

Eskişehir’de 38 yıl boyunca topladığı köy eşyalarıyla müze oluşturdu
24.10.2023
A+
A-

Eskişehir’de yaşayan Mehmet Ali Baysak, 38 yıl boyunca topladığı yüzlerce köy eşyasını boş bir arsaya yaptırdığı Köy Kültür Evi’nde sergiliyor ve ziyaretçileri özel şark köşesinde ağırlıyor.
Odunpazarı ilçesine bağlı Aşağılıca köyünde bulunan Köy Kültür Evi’nin kurucusu Mehmet Ali Baysak, 38 yıl boyunca emek vererek topladığı yüzlerce nostaljik malzemeyle müze oluşturdu. Aralarında, Kurtuluş Savaşı’nda kullanıldığı tahmin tüfek ve miğfer gibi eşyaların da bulunduğu müzede, köy giysileri, el aletleri, müzik aletleri, daktilolar, radyolar, telefonlar, gaz lambaları ve daha pek çeşitten eşya yer alıyor. 2012 yılında açılan Köy Kültür Evi yılın belli zamanlarında ziyaretçi akınına uğrarken, müze sahibi Baysak, okul turlarıyla gelen öğrencilerin beslenmelerini ve hediyelerini ücretsiz olarak veriyor.

“Benim amacım kültürümüze hizmet vermek”
38 yıl boyunca topladığı köy eşyalarıyla müze oluşturan Mehmet Ali Baysak, bu süreçte Köy Kültür Evi için yüzlerce köy malzemesini kendi parasıyla satın aldığını söyledi. 2010 yılında Eskişehir’e bağlı Aşağılıca köyü mevkiinde aldığı arsada Köy Kültür Evi için 2 adet bina oluşturduğunu ifade eden Baysak, “Müze şeklinde 2012 yılında açılış yaptık. O günden bu yana da halkımıza hizmet vermekteyiz. Benim amacım kültürümüze hizmet vermek. Bizim Eskişehir bölgesinde bu yöre pek tanınmıyordu. 2012 yılında ben burayı açtıktan sonra aşağı yukarı 4-5 tane televizyon programı gerçekleştirdik. Bu programlar tamamen kişilere Köy Kültür Evi’ni anlatabilme adına yaptığımız bir çalışmaydı. Bunlar yerel televizyonda gözüktükten sonra işlerimiz daha çok canlılık kazandı. Bilhassa şehir dışından bu mesire yerine gelen insanların dikkatini çektiği için yaz aylarında, özellikle Temmuz-Ağustos gibi çok yoğun bir ilgi odağıyla karşılaştık” dedi.

“Öğrencilere kendi bütçemden oyuncak, hikâye kitabı, meyve suyu ve kek ikram ediyorum”
Okullardan öğrencilerin, STK’ların, derneklerin, vakıfların ve bilen vatandaşların Köy Kültür Evi’ne toplu ziyaretlerde bulunduğundan bahseden Baysak, “Okuldan gelen öğrencilere ben burada kendi bütçemden oyuncak, hikâye kitabı, meyve suyu ve kek ikram ediyorum. Burada müzeye giriş ücretsiz olup, akabinde tüm yaptığımız hizmetlerden hiç ücret almıyoruz. Çay ve kahve sınırsız olarak gelen ziyaretçilerimize ikramda bulunuyoruz. Genelde topladığım malzemelerin yüzde 90’ı hatta 95’i kendi bütçemden biraz para ayırıp köylüden satın aldığım veya sağdan soldan toparladığım malzemelerdir. Eskiden köy hayatında kullanılmış giysiler, el aletleri, değişik materyaller, müzik aletleri, daktilolar, radyolar, gaz lambaları ve daha çeşitli eşyalarımız mevcut. Bu malzemeleri toplamam yaklaşık 38 yıl sürdü” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.