Site Rengi

DOLAR 32,5231
EURO 34,7980
ALTIN 2.444,10
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 18°C

ESOGÜ’DE 17 Kasım Dünya Prematüre Günü toplantısı düzenlendi

ESOGÜ’DE 17 Kasım Dünya Prematüre Günü toplantısı düzenlendi
16.11.2023
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), 17 Kasım Dünya Prematüre Günü çerçevesinde, bebekleri prematüre olarak dünyaya gelen aileleri bir araya getirerek, bu süreçte yaşadıkları deneyimleri anlatmalarını sağladı.

’Dünya Prematüre Günü’ ülkemizde ve dünyada prematüre bebekler ve sorunları ile ilgili farkındalık oluşturmak maksadıyla 2011 yılından bu yana 17 Kasım tarihinde kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, 37’nci gebelik haftasından önce dünyaya gelen bebekleri ‘prematüre’ olarak tanımlamaktadır. Tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 10’u anneye veya bebeğe ve bazen de tam belirlenemeyen nedenlere bağlı olarak prematüre doğumla sonuçlanır.

Doğum, bebeğin dünyaya gelmesi ile kutlanan bir gündür ancak bu durum erken doğum ile bebek sahibi olan ailelerde biraz farklı yaşanıyor ve hem aile hem de bebek için zorlu bir yaşam mücadelesine adım atılıyor. Bu sebeple Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Dünya Prematüre Günü sebebiyle, prematüre bebekleri ve ailelerini yalnız bırakmamak için bir toplantı düzenledi. Prematüre bebek sahibi ailelerin problemleri dinlendi ve bilgilendirici açıklamalar yapıldı. ESOGÜ’den yapılan açıklamada, “Prematüre bebeğin uzun süren yenidoğan yoğun bakım süreci aileler için belirsizlikler, duygusal iniş çıkışlar ve adrenalin yükselmeleri ile dolu yorucu bir deneyimdir. Bu yönüyle bir lunapark treni yolculuğuna benzetilir. Dünya Prematüre Günü aslında hem konu ile ilgili bilinçlendirme ve önlemler konusunda bilgilendirme, hem de prematüre bebek ailelerini anlama maksadını taşır. Bu yıl Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı olarak, prematüre bebek ailelerinden bebekleri yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yattığı süreçte yaşadıkları deneyimlerini ve duygularını bizimle paylaşmalarını istedik” ifadelerine yer verildi.

“Prematüre bebek ailesi olmak hiç bilmediğiniz yabancı bir dünyaya yaptığınız zorunlu bir yolculuk gibidir”

ESOGÜ’de yapılan prematüre toplantısında aileler, yaşadıkları zorlu süreçleri aktardı. Yaklaşık 27 haftalık süreçte 785 gram olarak doğan bebekleri ile ilgili yaşanan süreci anlatan bir aile şunları söyledi;

“Prematüre bebek ailesi olmak birlikteliğinize doyamadığınız bebeğinizle, hiç bilmediğiniz yabancı bir dünyaya yaptığınız zorunlu bir yolculuk gibidir. Bu yolculukta hayat arkadaşına canınıza sarılırken en yoğun hissedilen duygu ise çaresizliktir. Sonrası çokça dua, sevinç, hüzün ve ilk defa tattığınız anlam veremediğiniz bir duygu fırtınası. Makinalarla yaşama tutunan o miniğe bakmaya başlıyorsunuz ve ne kadar güçlü olduğuna her gün bir kez daha hayran kalıyorsunuz. Bu süreçte biz prematüre ailelere destek olan doktorlarımıza, yavrularımıza kendi bebekleri gibi bakan yoğun bakım hemşirelerine ve tüm ESOGÜ personeline minnettarız.”

“Çok mutlu olmam gerekiyordu ama çok erkendi”

2023 yılında 26 haftalıkken doğumu gerçekleşen üçüz çocuklarıyla yaşadığı zor süreçten bahseden anneleri, çocuklarının sırasıyla bin 60 gram, bin 225 gram ve 835 gram olarak hayata geldiklerini söyledi. Düşüncelerini aktarırken 3 yaşındaki çocukları için bir hatıra olduğunu ifade eden anne, “Hani bazı sabahlar uyanırsın puslu bir havaya, karanlık bir gökyüzüne, güneş doğmuş ama tam da kendini gösterememiştir, onu gölgeleyen gri bulutların arasından sıyrılamamıştır ışığının onca gücüne rağmen. Yağmur vardır ama rüzgârdan ağaçlar yatıp kalkıyor bir şeyler uçuşuyordur dışarıda. Canın hiçbir şey yapmak istemiyordur. Tam da böyle bir sabah gibiydi sizin doğduğunuz gün hissettiklerim. Çok mutlu olmam gerekiyordu ama çok erkendi. Bahar gelecekti biliyordum ama o kasvetli sabahlarda nasıl zaman geçmiyorsa hayatımıza geldiğiniz ilk günler de öyle geçmedi be güzel oğullarım. Şimdi ne ara 3 yaş oldunuz siz? Nasıl imtihanlardan geçtiniz güneşli günleri görmek için bir bilseniz. İyi ki varsınız, iyi ki, iyi ki anneliği bana tattırdınız. Size çok ama çok teşekkür ederim. Bu yolda beraber çok tökezleyeceğiz ama beraber büyüyeceğiz güzel yavrularım. Siz benim şükrünü asla layığıyla yapamadığım ve yapamayacağım dünya nimetlerimsiniz. Sayfalar dolusu yazmak isterim ama en sonunda hep sizin için ‘iyi ki varsınız sizi çok seviyorum’ düşer kalemimden. Çok ama çok sevdiğim oğullarım can parelerimle 3 yaş hatıramdır” şeklinde konuştu.

“Ölümle yaşam arasındaki ince çizgide yaşamın kıyısında hayata tutundular güzel yavrularım”

İkiz çocuklarının 25 haftalıkken doğması üzerine yaşadığı zorluklardan bahseden bir başka anne ise şunları söyledi;

“Ölümle yaşam arasındaki ince çizgide yaşamın kıyısında hayata tutundular güzel yavrularım, tüm olumsuzluklara ve zorluklara rağmen hayatımıza umut oldular. Minicik elli, küçücük yürekli büyük kahramanlar onlar… Şimdi büyüdüler okullu oldular. Bu günleri gördüğümüze şükrediyoruz. Emeği geçen tüm doktor ve hemşirelere teşekkür ederiz ikiyi varsınız.”

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ (ESOGÜ), 17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ ÇERÇEVESİNDE, BEBEKLERİ PREMATÜRE OLARAK DÜNYAYA GELEN AİLELERİ BİR ARAYA GETİREREK, BU SÜREÇTE YAŞADIKLARI DENEYİMLERİ ANLATMALARINI SAĞLADI. 
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), 17 Kasım Dünya Prematüre Günü çerçevesinde, bebekleri prematüre olarak dünyaya gelen aileleri bir araya getirerek, bu süreçte yaşadıkları deneyimleri anlatmalarını sağladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.