Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 16°C
Çar 20°C
Per 19°C

ESOGÜ’den Organ Bağışının Önemine Dikkat Çeken Açıklama

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş, Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge, ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Başar Sırmagül, organ bağışına dikkat çekmek için ESOGÜ Tıp Fakültesi Transplantasyon ekibinden öğretim üyeleri Prof. Dr. İlter Özcan, Prof. Dr. Bülent Ünal, Prof. Dr. Garip Şahin ve Prof. Dr. Murat Ulaş ile bir araya geldi. Organ bağışının yaygınlaştırılması için yapılabilecek çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunulan toplantıda Rektör Prof. Dr. Kemal Şenocak, toplumumuzun bilinç seviyesini ve farkındalığını artırıcı eğitimler, bilgilendirmeler ve etkinliklerle milletimizin bu konuya daha çok hassasiyet göstereceğini kaydetti. Rakamsal verilerin organ nakli konusunun toplumumuz için ne kadar hayati olduğunu açıkça gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kemal Şenocak ülkemizde en yaygın olarak nakli gerçekleştirilen organların böbrek ve karaciğer olmasına rağmen halen her 10 diyaliz hastasından 2'sinin nakil beklediğini belirtti.

Konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada şunlara yer verildi: “İleri dönem böbrek ve karaciğer yetmezliğinin en etkili, hatta tek tedavi yolu olan böbrek ve karaciğer nakilleri üniversitemizde son 10 aydır başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Organ bağışında işgücü ve fiziksel şartların hazır olmasının yanında, hastanelerin ve toplumun organ bağışı konusundaki farkındalığı da önemlidir. Ülkemizde organ nakli için bekleyen hasta sayısı artmakta ancak yapılan organ nakilleri bu ihtiyacı karşılamamaktadır. Her yıl onlarca hasta nakil bekleme sırasındayken kaybedilmektedir. Böbrek nakilleri için sırada bekleyen kayıtlı hasta sayısı 25.000, karaciğer için ise 5.000 civarındadır. Buna karşılık 2017 yılında 3.400 civarında böbrek nakli yapılmıştır. Benzer bir durum karaciğer nakilleri için de geçerlidir. Ülkemizde ne yazık ki yapılan nakillerin çok büyük kısmı canlı vericilerden yapılan nakillerdir. Ülkemiz ve bölgemizde organ bağışı yeterli olmadığından tamamen sağlıklı olan bireylerden alınan organlar nakledilmektedir. Bu nedenle organ bağışının önemi açıktır. Ancak ülkemizde tespit edilen beyin ölümü olgularındaki organ bağışı oranı maalesef düşüktür (%20). Bu oran diğer ülkelerde %80 civarındadır. ESOGÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezimiz son bir yıldır aktif bir şekilde çalışmaktadır. Merkezin kurulmasından itibaren toplam 24 beyin ölümü tespit edilmiş, bunlardan 11’inde organ bağışı için onay verilmiştir. Bu organların büyük bir kısmı merkezimizde başarı ile nakledilmiştir. Bir kısmı ise diğer illerde yaşayan organ nakli bekleyen hastalar için gönderilmiştir. Üniversitemizde beyin ölümü olan hastalarda organ bağışı oranı %50’ye yakın olup, bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Organ Nakli Merkezimizde bugüne kadar canlı vericili ve kadaverik vericilerden olmak üzere 13 böbrek ve 9 karaciğer nakli başarıyla yapılmıştır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.