Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
18°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C

ESTÜ’lü dünya ikinci takımın hedefi yeni başarılar

ESTÜ’lü dünya ikinci takımın hedefi yeni başarılar

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğrencilerinin geliştirdiği güneş enerjisi ile çalışan araçlar ülke ve dünya genelinde derece elde ederken, proje takımı yeni başarılar için çalışıyor.

İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM) tarafından düzenlenen ESTekFest-2023, Eskişehir Teknik Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü’nde başladı. Etkinlikte bir çok proje takımı geliştirdikleri ürünleri sergiliyor. Elektrik elektronik mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Mehmet Hızırer’in takım kaptanlığı yaptığı ESTÜ Solar Team güneş enerjisiyle çalışan araçları tasarlıyor. ESTÜ’de öğrenim gören öğrencilerin tasarladığı iki araçtan biri Güney Afrika katıldığı yarışta dünya ikinciliğini elde etti. Diğer araç ise iki senedir Teknofest’te de katılırken ilk katıldıklarında 6’ncılık, bu yıl ise 2’ncilik elde etti. Ekip araçlarını geliştirerek bu başarılarını bir üst seviyeye taşımak için yoğun bir şekilde çalışıyor.

“İlk ve tek Türk takımı”

ESTÜ Solar Team’in kaptanı Mehmet Hızırer başarıları ve araçları hakkında şöyle konuştu;

“Burada güneş enerji aracımızdan bahsedelim ilk başta. Güneş enerji aracımız Güney Afrika yarışlarında dünya ikincilliği elde etti ve Avustralya’da gerçekleşen 3 bin kilometrelik World Solar Challenge Darwin’den Adelaide de gittiğiniz aslında bir yarış. Burada da bitirebilen ilk ve tek Türk takımı şuanda. Teknofest aracımızdan bahsedersek de biz aslında güneş enerjili araç takımı olarak kurulmuştuk. Son iki senedir de elektrikli araç yarışlarına katılıyoruz. İlk katıldığımız sene 6’ncılık, bu sene de 2’ncilik elde ettik. Bu şekilde başarılarımız devam edecek.”

“Daha yüksek hızlara ulaşabiliyoruz”

Projeleri hakkında da bilgi veren Mehmet Hızırer, “Aslında bu araç tamamıyla güneş enerjisi ile gidebilecek şekilde tasarlandı. Zaten burada da 3 bin kilometrelik bir parkuru tamamladığında bunu da göstermiş oldu. Bu güneş enerjili aracımız, 120 kilometre hıza çıkabiliyor. 200 kilogram gibi de bir ağırlığı var. Teknofest aracımız da, 90 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 250 kilogram civarında da bir ağırlığı var. Bu menziller aslında aracın ağırlığına göre değişebiliyor. Elektrikli aracımızda ağırlığı arttırdığımız ve bataryayı koyduğumuzda daha uzun menzillere hatta daha yüksek hızlara ulaşabiliyoruz. Şu anda görmüş olduğunuz güneş enerjili aracımızın adı Sanatolya 2. Bunun üstünde hem aerodinamik hem elektrik-elektronik ekipmanlarında bir yenilemeye giderek Avrupa’daki yarışlara katılmayı planlıyoruz. Bu Avrupa’daki yarışlardan sonra da tekrardan takımımızın ana hedefi olan World Solar Challenge‘de yarışmayı planlıyoruz. Bu süreçte de elektrikli araçlar ile teknofest yarışlarında da ilerlemeyi düşünüyoruz. Aslında burada güneş enerjili aracımızda da önceden yapmış olduğumuz bir yatırımla bedavaya ilerleyebilirsiniz. Bu şekilde de bir avantajı var” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.