Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 17°C
Sal 21°C

Gümüş piyasasında savaş yüzünden satışlar azaldı

Gümüş piyasasında savaş yüzünden satışlar azaldı
07.11.2023
A+
A-

İsrail’in Filistin topraklarına karşı saldırısı gümüş piyasasında satışların azalmasına neden olurken, vatandaşlar imitasyon ürünlere karşı uyarıldı.
İsrail’in vahşi saldırıları günlerdir devam ediyor. İsrail askerlerinin saldırılarında Gazze kentinde büyük tahribat yaşanırken, binlerce Filistin vatandaşı hayatını kaybetti. Tüm dünyanın gözünün olduğu Gazze’deki savaşın etkileri ekonomide de görülüyor. Dolar, Euro ve altından sonra vatandaşların tercih ettiği gümüş piyasasında düşüş yaşanıyor. Gümüşçü esnafı savaşın etkisini gördüklerini belirterek, vatandaşların gümüş alışverişinde azalma olduğunu ifade etti. Gümüş satıcıları, geçmiş yıllarda bin liraya satılan gümüş setlerinin 4 ila 10 bin lira arasında satıldığını söyledi.

“Bu etkiyi biz de etiketlerimize yansıtmak zorundayız”
Eskişehir’de gümüş alım satım işi yapan Meryem Turgut, savaşın etkisinden kaynaklı olarak gümüş ürünlerinde fiyat artışı olduğuna vurgu yaptı. Vatandaşların gümüşe olan taleplerinin azaldığını dile getiren Turgut, “İsrail – Filistin savaşının etkileri bize de yansıdı. Ürünleri alıyoruz, vatandaşa satarken meblağ yüksek geliyor. Yerli halkımıza fazla satış yapamıyoruz. Yurt dışından gelenler biraz bizi mutlu ediyor ama kısa süreli. Onlar gidince biz eski halimize dönüyoruz. Ekonomik bakımdan zorlanıyoruz. Döviz kurunun yükselmesinin de etkisi oluyor. Bu etkiyi biz de etiketlerimize yansıtmak zorundayız. Biz de zorluk çekiyoruz. Düğün yapacaklar düğün seti almak istiyor. Eskiden gümüş düğün seti bin lira civarında satılırken şu anda fiyatı 4 bin liradan 10 bin liraya çıkıyor. Alyans gibi tüm takılarımızda aşırı pahalılık var. Bunlar İsrail – Filistin savaşının etkisi” dedi.

“İmitasyon üründe tamirat, tadilat olmuyor”
Vatandaşların gümüş yerine imitasyona yöneldiğini, ancak bu durumun yanlış olduğuna dikkat çeken Meryem Turgut, şöyle devam etti:
“Haliyle vatandaşın talebi azalıyor. İnsanlar imitasyona dönmeye başlıyor. İmitasyon çelik olarak gümüşe alternatif olarak çıktı. Bunlar yarı fiyatına oluyor. Kararmıyor, bakımı olmuyor, ama bir defalık alınıyor sonra da atılıyor. Tamiratı tadilatı olmuyor. Gümüşü, altını alıyorsunuz en azından ömür boyu kullanıyorsunuz. Tamiratı, bakımı, parlatması her şeyi oluyor. Ama imitasyonun böyle bir şeyi yok.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.