Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 17°C
Sal 22°C
Çar 20°C

Hatipoğlu:”ESOGÜ Tıp Fakültesi depreme ne kadar dayanıklı?

Hatipoğlu:”ESOGÜ Tıp Fakültesi depreme ne kadar dayanıklı?
03.10.2023
A+
A-

İyi Parti Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesini meclis gündemine taşıdı

İyi Parti’li Hatipoglu Sağlık Bakanına Eskişehir’deki sağlık kuruluşlarının deprem riskini sordu.Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle, son günlerde yerel basında sık sık gündeme gelen Eskişehir Osmangazi Tıp Fakültesi (ESOGÜ) hastanesine ilişkin iddiaları ve Sağlık Bakanlığına bağlı tüm kamu kurum ve kuruluşlarının olası bir depreme karşı dayanıklılıklarını ve alınan tedbirleri sordu.

Eskişehir deprem riski ile karşı karşıya!

Verdiği soru önergesi ile Eskişehir’in deprem riski ile karşı karşıya olduğunu belirten İYİ Parti’li Hatipoğlu; özellikle ESOGÜ Tıp Fakültesi ile ilgili basında yer alan iddialara da soru önergesinde yer verdi.

Hatipoğlu önergesinde şu açıklamalarda bulundu:

Deprem ülkemizin önemli bir gerçeği olup alınamayan önlemler nedeniyle büyük acılara neden olan afetlerin başında gelmektedir.

Türkiye’mizin kadim şehirlerinden biri olan Eskişehir ilimiz de deprem riski ile karşı karşıya olup; Kuzey Anadolu Fay hattı ile Gediz Fay hattına yakındır.

Jeoloji Mühendisleri Odasının yaptığı açıklamaya göre Eskişehir Bölgesi’nin üretebileceği deprem büyüklüğü 6,4 civarında olacağı tahmin edilmekle birlikte; Eskişehir’in kuzeyinde Kuzey Anadolu Fayı Eskişehir’e 70 km; Eskişehir’in güneybatısında Gediz Fayı Eskişehir’e 90 km uzaklıkta olduğu söylenmektedir.

Tüm bu açıklamalar doğrultusunda depreme karşı başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere; acilen gerekli tedbirler alınmalıdır.

ESOGÜ Tıp Fakültesine İlişkin İddialar Doğru mudur?

Bu kapsamda; yerel medyada sıkça yer alan haberlere göre; Eskişehir’in en önemli hastanelerinden biri olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesinin depreme dayanıklı olup olmadığı da sürekli tartışılagelmektedir.

34 yıllık geçmişe sahip ESOGÜ Tıp Fakültesi hastanesinin tabanından su çıktığı ve bu suyun sürekli boşaltıldığı iddiaları da gündemde yerini almaktadır. Diğer taraftan Eskişehir’imizin en yüksek binalarından olan; her gün ortalama 5-6 bin yurttaşımıza hizmet veren bu kurum için depreme karşı dayanıklılık testlerinin ve analizlerinin yapılması son derece önemlidir.

Eskişehir’deki sağlık kurum ve kuruluşları depreme ne kadar hazır?

Öte taraftan sadece bu ESOGÜ Tıp Fakültesi değil; Eskişehir’de olup Bakanlığınıza bağlı, tüm kamuya açık insanların zaman geçirmek zorunda kaldıkları hastaneler, Tıp Fakültesi ve özel hastaneler de dahil, sağlık ocakları ve benzeri yerlerin mutlaka performans analizlerinin yaptırılıp; bu analizlerin sonuçlarının da kamuoyu ile paylaşılması büyük önem arz etmektedir.

Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu; Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

1. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesinin depreme dayanıklı olup olmadığına ilişkin Bakanlığınız nezdinde yapılmış veya başlatılmış çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmaların durumları ve sonuçları nelerdir?

2. ESOGÜ Tıp Fakültesi için depreme dayanıklılık testi ve analizleri yapılmadı ise; Fakültenin depreme dayanıksız olduğu haberleri doğrultusunda, bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız çalışma ne zaman başlayacaktır?

3. ESOGÜ Tıp Fakültesi hastanesinin tabanından su çıktığı ve bu suyun sürekli boşaltıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise Bakanlığınız nezdinde buna ilişkin bir çalışma başlattınız mı? Başlattınız ise bu çalışmalar nelerdir?

4. Eskişehir bünyesinde Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşların depreme dayanaklılık durumu nedir? Bu kurum ve kuruluşlara en son ne zaman deprem performans analizleri yapılmıştır? Bunların sonuçları nelerdir?

5. Eskişehir’de “olası bir deprem durumunda” Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda alınacak tedbirler nelerdir?

6. Bugün itibariyle; Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda çürük raporu verilen bina sayısı kaçtır? Bu binalar hangileridir? Bu binalar için hangi tedbirler alınmış ya da alınmaktadır?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.