Site Rengi

DOLAR 34,4719
EURO 36,2124
ALTIN 2.961,83
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 2°C
Pts 3°C

Kaçak balık avcıları doğayı tehlikeye atıyor

Kaçak balık avcıları doğayı tehlikeye atıyor
28.11.2023
A+
A-

Eskişehir ve çevre illerde sezon dışında kaçak avlanma yapılması, bazı balıkların neslinin tükenmesine ve doğanın zarar görmesine sebep oluyor.
Yaklaşık 40 yıldır amatör balıkçılık ile uğraşan Sportif Amatör Olta Balıkçılar Dernek Başkanı Naci Türegün, balık popülasyonunun kah istilacı balıklar, kah kaçak avcılar yüzünden azaldığını belirtti. İnsanların bilinçsizce avlandığını dile getiren Türegün, “Gittikleri çevreyi temiz bırakmak bir yana kirletip de gidiyorlar, bunlarla uğraşıyoruz. Biliyorsunuz bir pandemi dönemi atlattık. Bu pandemi döneminde balık avlamak yasak olmasına rağmen bazıları kimse olmadığından dolayı ağlarla girip girip ufak göletlerdeki balıkları toplayıp aldılar. Normal zamanlarda da yasak olmasına rağmen aynı şeyi yapıyorlar. Kanunsuz avlanma yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bunları bitirmek için yasalarla, kanunlarla daha kuvvetli bir oluşumun yapılması lazım”
Çocukluğundan beri amatör balıkçılık ile uğraşan Sportif Amatör Olta Balıkçılar Derneği yönetiminden Sinan Kömürcü, kaçak avlanmanın Türkiye’nin hemen hemen her ilinde olduğunu belirtti. Kaçak avcılara denk geldikleri zaman kolluk kuvvetlerine bildirdiklerini ve onlara ceza yazıldığını belirten Kömürcü, “Bizim en çok istediğimiz de şu; bakanlıktan da biz bunu istedik federasyonla birlikte. Denetlemelerin bir kısmının derneklere verilmesi gerekiyor. Herkesin avlanma belgesinin olması gerekiyor. Her eline olta alan, her suyun kıyısına inen balık avlamamalı. Eğer her eline olta alan balığa inerse suda balık popülasyonu kalmıyor” dedi.

“Bilinçli balıkçılığın öğretilmesi gerekiyor”
Kaçakçılığın önüne geçebilmek için bilinçli balıkçılığın öğretilmesi ve avlanma belgesi verilmesi gerektiğini söyleyen Kömürcü, “Avlak yerlerde ne şekilde avlanılacağının eğitimleri gerekiyor, hangi balıkların ne şekilde alınacağını, limit veya cins olarak ne kadar alınacağının bilinmesi gerekiyor. Kaçak avcılık önlenecek, balık popülasyonu çoğalacak, çoğaldığı zaman da sularımız ve barajlarımız temiz olacak. Bu vesileyle balıklarımız da bol olacak. Bu sistemi öğretmemiz gerekiyor. Bunu okullarda yapmamız gerekiyor. Bilinçli bir şekilde çocuklara küçükken bunu aşılamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.