Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 17°C
Sal 22°C
Çar 20°C

Kütahya’da yıllık 20 milyon TL tasarruf sağlayacak GES hizmete sunuldu

Kütahya’da yıllık 20 milyon TL tasarruf sağlayacak GES hizmete sunuldu
05.03.2024
A+
A-

Kütahya Belediyesi tarafından yapılan ve yıllık 20 milyon TL tasarruf sağlayacak olan 2.5 megavatlık Güneş Enerji Santrali hizmete sunuldu.

Kütahya Belediyesi, mevcut 750 kw kapasiteli güneş enerji santraline ek olarak 2.5 megavatlık yeni güneş enerji santralini tamamladı. Akkent Mahallesi’ndeki eski çöp döküm sahasının üzerine kurulan Güneş Enerji Santrali ile yıllık 20 milyon Türk Lirası tasarruf sağlanacak. 55 bin metrekare alan üzerine kurulu yeni güneş enerji santrali içerisinde 5 bin 886 adet panel, 22 adet 110 kilovat elektrik gücüne sahip inverter, 2 adet de 60 kilovat elektrik gücüne sahip inverter bulunuyor. Yıllık 2 milyon tona yakın karbon emisyonuna eşdeğer üretim yapacak tesis, 5 milyon kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirecek.

Açılışta konuşan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Adet olduğu üzere yine hayırlı bir Cuma gününde çok hayırlı bir yatırımımızı şehrimize kazandırmak için açılış programındayız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu eserimiz, geride bıraktığımız 5 yılda Kütahya’mıza kazandırdığımız 240 projeden açılış programını yaptığımız 111’inci eserimiz, yani kalıcı eser. Diğer sosyal yardım ve diğer projeler öbür projelerin içerisinde. Yıllarca Kütahya’mıza hizmet edeceğine inandığımız ve açılışını yaptığımız 111. eserimizi şehrimize kazandırmanın onuru ve mutluluğu içerisindeyiz. Şehrimize ve şehrimizin güzel insanları değerli hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

“Tesisimizde 5 bin 886 adet panel mevcut”

Güneş Enerji Santrali sayesinde tasarruf edilecek 20 milyon lira ile yeni projelerin şehre kazandırılacağını söyleyen Başkan Işık, “2018 yılında bizden önce bu alanda 250 kilovat, göreve başladığımız 2019 yılında da 500 kilovatlık bir yatırımla da burası enerji üretmeye başlamıştı. Arada pandemi süreci ve savaşların ekonomi piyasalarına olan ciddi etkileri ve arkasından gelen deprem felaketi nedeniyle birçok yerde olduğu gibi müteahhitlerimizin ve yatırımcılarımızın bu alanlarda teklif verememesi nedeniyle maalesef 2023 yılına kadar bu tesisi yapamamıştık. 2023 yılında ihalesine çıktık. Yaklaşık 61 milyon 600 bin Türk Lirası ile sözleşme imzaladık. 2.5 megavatlık üretim gücüne, 3.2 kilovatlık da panel gücüne sahip bu tesisi şükürler olsun bugün sisteme enerji verecek şekle getireceğiz. Bu tesisle yılda yaklaşık 20 milyon liraya yakın enerji tasarrufu sağlayacağız. Sisteme verdiğimiz enerjiye karşılık tükettiğimiz enerjiyle mahsuplaşıyoruz, 20 milyon lira eksik para ödeyeceğiz. Dolayısıyla oradan artan 20 milyon lirayla da yeni projeleri bu şehre kazandıracağız. Üzerinde bulunduğumuz alanda kurulan tesisimiz, yaklaşık 55 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Tesisimizde 5 bin 886 adet panel, 22 adet 110 kilovat elektrik gücüne sahip inverter, 2 adet de 60 kilovat elektrik gücüne sahip inverter bulunuyor. Üretime geçen tesisimiz, yıllık yaklaşık 5 milyon kilovatsaat enerji üretiyor ve kendini yaklaşık 3,5 yılda amorti ediyor. Yani 3 yıl sonra bu maliyeti sıfırlamış olacağız. Ondan sonra bu yılki fiyatlarla 20 milyon lira civarında tasarruf etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.