Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 19°C

Milletvekili Hatipoğlu Yerel Basının Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

Milletvekili Hatipoğlu Yerel Basının Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı
10.10.2023
A+
A-

İYİ Parti Milletvekili Nebi Hatipoğlu can çekişen yerel basının yaşadığı ekonomik sorunlara yönelik çözüm önerilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sordu.

Ülkemizde demokrasinin gelişimi, gerekli kamuoyunun yaratılması, gerçek ve doğru habere ulaşma, düşünceleri özgürce ifade edebilme konularında basına büyük görevler düştüğünü vurgulayan Hatipoğlu, Anadolu’da ise kamuoyu ve farkındalık yaratma açısından yerel basının son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Halkın yerelde haber alma hakkını sağlama, illerin kalkınması ve tanıtımı hususlarında yerel basının önemli görevler ifa ettiğine dikkat çeken Hatipoğlu, ‘‘Ancak son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz ve artan döviz fiyatları ile birlikte; yerel basın can çekişir olmuş, maliyetlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Pek çok yerel gazete yeterli gelir elde edemediği için ayakta durmakta zorlanmaktadır. Yerel gazeteler; krizle mücadele edebilmek adına, haftanın bazı günlerinde yayını durdurmakla, gazetelerin sayfalarını azaltmakla, ya da siyah-beyaz baskılı gazete çıkarmakla maliyetlerini azaltmanın yollarını aramaktadır.

Diğer taraftan zar zor ilan geliri elde eden gazeteler bir de bu ilanların ekonomik kriz karşısında gün be gün erimesi ile karşı karşıyadır. Bunun için resmi ilan tarifelerinin güncellenmesi; kamu kurum ve kuruluşlarının resmi ilan sayılarının artırılması; özetle, yerel basının mutlaka ekonomik olarak desteklenmesi gerekmektedir’’ diye konuştu.

‘YEREL BASINA DESTEK İÇİN BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?’

Milletvekili Hatipoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti: ‘‘Türkiye’de yerel medya hizmeti sunan gazete ve televizyon sayısı kaçtır? Eskişehir’de yerel medya hizmeti sunan gazete ve televizyon sayısı kaçtır? Türkiye’de yerel basın kurumlarında çalışan personel sayısı kaçtır? Çalışanların kaçı sarı basın kartı sahibidir? Eskişehir’de yerel basın kurumlarında çalışan personel sayısı kaçtır? Çalışanların kaçı sarı basın kartı sahibidir?

Türkiye’de son 3 yılda ve yıl bazında ekonomik gerekçelerle kapanan yerel gazete ve yerel televizyon sayısı kaçtır? Eskişehir’de son 3 yılda ve yıl bazında ekonomik gerekçelerle kapanan yerel gazete ve yerel televizyon sayısı kaçtır? Zorlaşan ekonomik koşullarla mücadele eden yerel basının; artan maliyetlerini karşılayabilmesi adına, hükümetiniz tarafından planlanan bir destek çalışması var mıdır? Varsa detayları nelerdir? Yerel basının desteklenmesi adına kamu kurum ve kuruluşlarının ilan sayısının artırılmasına, ilanların dağıtım şartlarının gözden geçirilmesine yönelik bir çalışma var mıdır? Varsa detayları nelerdir? Yerel basının desteklenmesi adına resmi ilan tarifelerinde bir değişikliğe gidilme planı var mıdır? Varsa bunun detayları nelerdir? Hükümet olarak; yerel medya için, düşük faizli kredi imkânı sunma çalışmanız var mıdır? Varsa detayları nelerdir? Yerel basını desteklemek için KDV ve diğer vergilerde destekleyici tedbirler almayı düşünüyor musunuz?’’

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.