Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 20°C

Morton nöroma ayak altında çakıl taşı varmış hissi oluşturuyor

Morton nöroma ayak altında çakıl taşı varmış hissi oluşturuyor
15.01.2024
A+
A-

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, ayak parmakları arasında hissedilen ağrı ve yanmanın, ayağın altında çakıl taşı varmış gibi hissettiren rahatsızlığın ’morton nöroma’ hastalığının habercisi olabileceğini söyledi. Hastalığın kişinin yaşam kalitesini düşürebileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Kurnaz, belirtilerin görülmesi halinde hekime başvurulmasını tavsiye etti.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, ayak ağrılarının, günlük yaşamı olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek bu ağrıların çoğunun, ayaklardaki sinirlerin sıkışması veya tahriş olmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Kurnaz, ayakların kemik ve hareketi sağlayan tendonlar ile pek çok bağ dokusu içerdiğini, bacaktan aşağı doğru uzanan kasların buradaki kas gruplarıyla birlikte ideal şekilde çalışmasını, yani yere sağlam basma, yürüme ve koşma eylemlerinin kusursuz biçimde üstlendiğini ve bu mekanizmada ortaya çıkabilecek bir sorunun tüm vücudu etkileyecek kadar önemli olduğunu anlattı.

“Ayakkabı giyildiğinde ağrı artar”

Özellikle ayak tabanında ortaya çıkan, sıklıkla ağrı ve rahatsızlık hissi oluşturan bir sinir sorunu olan morton nöromaya değinen Doç. Dr. Kurnaz, “Morton nöroma genellikle üçüncü ve dördüncü ayak parmakları arasında bulunan intermetatarsal denilen sinirin sıkışması veya tahriş olması sonucu gelişen bir durumdur. Bu sinir, ayak parmakları arasındaki ortak bir noktada baskı altında kalır ve zamanla inflamasyon ve sinir dokusu genişler” dedi.

“Ayağın altında çakıl taşı varmış hissi belirtilerden birisi”

Genellikle ayak parmakları arasında, özellikle üçüncü ve dördüncü parmaklar arasında ağrı ve yanma hissiyle kendini gösterdiğinden bahseden Doç. Dr. Kurnaz, nöromanın diğer belirtilerini, “Görüldüğü bölgede şişlik ve dokunmaya karşı hassasiyet; sinir tahrişi nedeniyle ayak parmaklarında karıncalanma veya uyuşma hissi ile ayakta baskı değişiklikleri, özellikle ayakkabı giyildiğinde veya uzun süre yürüdükten sonra artan ağrı, ayağın altında çakıl taşı varmış hissi” olarak sıraladı.

“Uygun ayakkabı seçilmeli”

Morton nöromanın ayak sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini düşürebilen bir durum olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kurnaz, erken tanı ve uygun tedavi ile semptomları hafifletmek ve ilerlemesini önlemenin mümkün olduğunu dile getirdi. Morton nöroma tedavisinde önerilen uygun ayakkabı seçimi ve özel tabanlıklar gibi ortez kullanımının ayak parmakları arasındaki baskıyı azaltarak rahatlama sağladığını kaydeden Doç. Dr. Kurnaz, anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler, nöromadan kaynaklanan ağrı ve yanma hissini kontrol altına alabileceğini söyledi. Ayak ve ayak bileği kaslarını güçlendirmeye yönelik fizik tedavi programlarının da semptomları hafifletmeye yardımcı olduğunu belirten Doç. Dr. Kurnaz, “Ayrıca steroid enjeksiyonları, sinirdeki inflamasyonu azaltarak ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olabilir. İleri durumlarda veya diğer tedavilere yanıt vermeyen durumlarda ise cerrahi seçenekler düşünülebilir. Sinirin serbest bırakılması veya çıkarılması amacıyla gerçekleştirilen cerrahi girişimler, hastanın durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir” diye konuştu.

Her hasta farklı olduğu için tedavi planının, bireysel duruma göre özelleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kurnaz, şiddetli ağrı veya rahatsızlık hissi yaşayan kişilerin bir sağlık profesyoneli ile görüşmelerini tavsiye etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.