Site Rengi

DOLAR 32,5336
EURO 34,8732
ALTIN 2.442,95
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 18°C

Osmanlı’nın gözde taylarının yetiştiği Mahmudiye eski günlerini arıyor

Osmanlı’nın gözde taylarının yetiştiği Mahmudiye eski günlerini arıyor
26.07.2023
A+
A-

Osmanlı Devleti döneminde gözde tayların yetiştiği Eskişehir’in Mahmudiye ilçesi eski günlerini ararken, at yetiştiriciliği yapan Yenel Kaya, TJK’ya ait yarış atı yetiştirme istasyonunun yeniden açılması gerektiğini söyledi.
Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde yer alan Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Pansiyon Alanı içindeki yarış atı yetiştirme istasyonu, Osmanlı Devleti döneminde at çiftliği şeklinde hizmet verirken, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yenilenerek yarış atı yetiştirmeye başladı.

Bölgenin ikliminden dolayı geçmişten günümüze at yetiştiricilerinin gözdesi haline geldi. Ancak bölgedeki üreticiler at yetiştirme şartlarının zorlaştığını iddia etti. Eskişehirli siyasilerin de ilçeye karşı gerekli ilgiyi göstermediğini belirten at yetiştiricileri, kaliteli tayların yetişmesi için ilçeye yeniden ilgi gösterilmesini istedi.

“Atlarımızın fiyatı da iki kat aşağıya düştü”
İlçede at yetiştiricisi olan Yenal Kaya, konuyla ilgili olarak, “1800’lerde Osmanlı Devleti’nin son dönemine kadar bizim bildiğimiz kadarıyla burada at çiftlikleri varmış. Yetiştirilen atlar akıncılara erkek atları binek atı olarak vermişler. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra buralar ıslah edilerek yarış atı yetiştirme istasyonlarına döndürülmüş. Türkiye’nin en büyük ve en iyi atların yetiştiği yer Mahmudiye’dir. Havası, suyu ve toprağından dolayı atalarımız burayı boşuna seçmemiş. Eskişehirli siyasilerin buralara ilgisi yok. Eskişehir’in 2-3 tane bakanı olsa çok şey değişir. İki sene önce aldığımız yonca fiyatı şu anki aldığımızın iki üç katına çıktı. Atlarımızın fiyatı da iki kat aşağıya düştü. Yarışlarda kazanılan limitler sabit kaldı. Kazanılan para giderleri karşılamıyor. Talebi karşılamıyor, düşüyor. İstanbul’daki yarışlarda kazanılan para yüksek olursa, oradaki sektör iyi çalışırsa burası da iyi çalışır. Çünkü biz bir zincirin bir halkasıyız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.