Site Rengi

DOLAR 32,5196
EURO 34,8564
ALTIN 2.442,60
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 20°C
Çar 21°C
Per 19°C

Prof. Dr. Burhan Sayılır’dan ‘Sarıkamış Destanı’ konulu konferans

Prof. Dr. Burhan Sayılır’dan ‘Sarıkamış Destanı’ konulu konferans
27.12.2023
A+
A-

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Sayılır ‘Sarıkamış Destanı’ konulu konferans verdi.

Prof. Dr. Burhan Sayılır, Eskişehir Kızılma Turan Derneği’ndeki konferansında, 109’uncu yılında Sarıkamış harekâtı ile ilgili bilgileri tazelemek ve şehitlerimizi anmak istediklerini belirtti. 22 Aralık 1914’te başlayan Sarıkamış Harekatı’nı, Kasım 1914’te yapılan Köprüköy ve Azap muharebelerinin belirlediğini anlatan Sayılır, “Zira Erzurum merkezli 3. Ordu, Köprüköy ve Azap muharebelerinde Ruslara karşı başarılı mücadeleler yaparak sınırdan içeri girmişlerdir. Bu dönemde Ruslar Sarıkamış’ta büyük askeri güç bulundurmuyordu. Eğer 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa kasım ayında Köprüköy ve Azap muharebelerini kazandıktan sonra harekâta devam etseydi Sarıkamış’ı alması kuvvetle muhtemeldi. Böylece aralık ayında gerçekleşecek olan Sarıkamış taarruzuna gerek kalmayabilirdi. Ancak Hasan İzzet Paşa sınırdan içeri girmesine rağmen orduyu Erzurum’a çekerek savunma taktiği uygulama yoluna gitmiştir. Enver Paşa, ordunun geri çekilmesi olayına çok kızmış, Hasan İzzet Paşa’nın ordunun kış taarruzuna hazır olmadığını, savunmada kalarak her türlü hazırlık yapıldıktan sonra ilkbaharda harekete geçilmesi görüşünü beyan etmesi üzerine çok kızmıştır’’ dedi.

Sayılır, ‘’Daha sonra Hasan İzzet Paşa 3. Ordu Komutanlığı’ndan istifa etmiş ve İstanbul’dan cepheye gelen Enver Paşa 3. Ordu komutanlığını kendisi devralmış ve Sarıkamış Harekâtı gerçekleşmiştir. Enver Paşa’nın aralık ayında gerçekleştirdiği harekâta cephedeki birçok komutan olumsuz görüş bildirmiştir. 10 Ocak’ta 3. Ordu Komutanlığını Enver Paşa, Tuğgeneral Hafız Hakkı Paşa’ya devrederek İstanbul’a dönmüştür. Çok zorlu doğa şartları altında gerçekleştirilen Sarıkamış ihata harekâtında 30 binin üzerinde Türk askeri şehit olmuştur. Ardından baş gösteren tifüs gibi hastalıklar nedeniyle orduda zayiat sayılarında artış olmuştur. Harekatın 109’uncu yılında Sarıkamış ve şehitlerini ve bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun’’ dedi.

Konferansın sonunda izleyiciler, Sarıkamış şehitleri ve bütün şehitler için hep birlikte dualar ettiler. Eskişehir Kızılelma Turan Derneği Başkanı Ahmet Hızlan, Prof. Dr. Burhan Sayılır’ a teşekkür belgesi takdim etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.