Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 18°C

Sanayi, Meslek Lisesi iş birliği oluşturuldu

Sanayi, Meslek Lisesi iş birliği oluşturuldu
07.11.2023
A+
A-

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu, Eskişehir’de girişimciliğin büyütülmesi, daha çok kişinin girişimci ve sanayi sektöründe kendi işinin sahibi olması için sürdürdüğü çalışmalarına bir yenisini ekledi.

İşin Erbapları projesi çerçevesinde lise öğrencileri sanayicilerle bir araya geldi ve girişimcilik serüvenlerini ilk ağızdan dinlediler. Turgut Reis Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Melih Turan, Alper Çelebi Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Alper Çelebi ve Tekniker Makine Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Erşahin, ESO Danışmanı Bekir Şahin Tütüncü, öğrenciler ve öğretmenleri katıldı.

“Hayata önde başlıyorsunuz”Panelin açılışında konuşan ve öğrencilerin sorularını yanıtlayan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Bugün karşımda gözleri ışıl ışıl, hayata hemen atılmaya hazır genç kardeşlerimi gördüğüm için çok mutlu oldum. Sizlere öğüt vermeyecek, sadece birkaç konuda dikkatinizi çekmek niyetindeyim. Hangi mahalleden ya da hangi ortamdan geldiğiniz önemli değil. Önemli olan başarıya ne kadar odaklı olduğunuz, ders ve okul performansınızdır.

Bir diğer önemli konuda iyi insan olabilmenizle alakalı. Gelecekle ilgili planlarınız ve bunlar için ne kadar çaba harcamanız gerektiği bilincine de sahip olmanız lazım. Unutmayın ki fırsatlar insanın önüne defalarca kez çıkmıyor. Okuduğunuz okulun kıymetini biliyor olmanız ise önemli bir diğer konu. Bir meslek lisesinde okumak sizi hayata bir adım önde başlatıyor” dedi.

“Kendine güven her şeyin başı”

Panelde söz alan ve ‘bizim en çok sizin gibi gençlere ihtiyacımız var’ diyerek kendi girişimcilik serüveni anlatan Tekniker Makine Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Erşahin, “Üniversiteden mezun olduktan sonra şantiye şefliği, elektrik mühendisliği ve bir dönemde öğretmenlik yaptım. Ama sonrasında bir cesaret organizede bir fabrika kurarak girişimci oldum. 60 kadar mesai arkadaşımla birlikte güzel işler yaptık. Fakat sonrasında bazı öngörülemeyen sebeplerden dolayı işler iyi gitmedi. Herkes bana ‘bırak yapma, kaç git’ dedi. Ama ben kaçmadım. İşleri yeniden yoluna koydum. Şimdi yüksek tonajlı işler yapıyorum. Bunu kendime olan güvenim sayesinde başardım ve inanıyorum ki sizlerde kendinize güvenirseniz çok başarılı olacaksınız. Bir tek önemli olan şey var. Kendinize inanmanız ve sistem içinde eğitiminizde başarılı olmanız. Bizim sadece mavi yaka çalışana ihtiyacımız yok, girişimcilere de çok ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“Sanayi ülkemizin temel direğidir”

1997 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra çalışma hayatına altıladığını belirten ve bugün gelinen noktada konusuna hâkim ve girişimci gençlerin mutlaka sektörlerde olması gerektiğinin altını çizen Alper Çelebi Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Alper Çelebi, “Mesleki okullardan mezun olduktan sonra mutlaka kendi mesleğinizi yapmanız çok kıymetli. Diğer yandan alanınızda kendinizi geliştirdiğiniz sürece hayata ve iş dünyasına o kadar değer katacaksınız. Biliyorsunuz, sanayi ülkemizin temel direğidir. Bir ülkenin sanayisi ne kadar gelişmiş olursa insanlar o kadar refah seviyesine ve yaşam kalitesine sahip oluyor. Bu anlamda da tabi sanayi teknolojisinin de gelişmesini sağlıyor. Bunu sağlayacak sizlersiniz” diye konuştu.

 

“İyi ilişkiler kurmak gerek”

Panelde son sözü alan TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Melih Turan, 3 farklı alanda iş hayatının içinde olduğunu ifade etti. Sanayi ve hizmet sektörü gibi farklı iş kollarında olsa da ortak noktanın yılmadan çalışmak ve iyi ilişkiler kurmak olduğuna değinen Turan, “Çevreniz ile olan ilişkilerinizi en üst seviyede tutmak iş hayatında fazlasıyla gerekli. Bugünün söylemiyle kaliteli bir network işin başında geliyor. Diğer yandan girişimci cesareti denen şey mutlaka ayakları yere basan bir anlayışla ilerlemeli. Meslek lisesinde okuyan arkadaşlarım bu noktada daha şanslı çünkü aldıkları eğitimlerin çoğu girişimciliğe bir giriş gibi” yorumunda bulundu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.