Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 17°C
Sal 21°C

Sivrihisar’ın ‘Zıralı Köfte’sini ilk kez yiyenler tadını unutamıyor

Sivrihisar’ın ‘Zıralı Köfte’sini ilk kez yiyenler tadını unutamıyor
29.12.2023
A+
A-

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine özgü olan Zıralı Köfte, diğer köftelerden farklı olarak yiyenlere özel bir tat sunuyor.
Sivrihisar’a özgü Zıralı Köfte ilçeye gelen misafirlerin en beğendiği yöresel lezzetlerden biri olma özelliğini taşıyor. Köfte adını, içerisinde yer alan ve ilçede “zıra” olarak bilinen kimyondan alıyor. Zıralı Köfteyi diğer köftelerden ayıran özelliği ise; içerisinde ekmek ve soğan olmayışı ve baharat olarak da sadece kimyon kullanılması. Yine ilçeye özgü düğü isimli bulgurun unundan yapılan köfteyi ilk kez yiyenler, genellikle kuru bulsa da tadından dolayı sıkça beğeniliyor.

“Kuru gibi geliyor ama yedikten sonra gerçekten çok beğeniyorlar”
İlçeden yaşayan Semiha Gülsen, Zıralı Köfte’nin lezzetti, özellikleri ve diğer köftelerden farkı hakkında konuştu. Yiyenin bir tabak daha istediğinin altını çizen Gülsen, “Bunun özelliği içinde ekmek ve soğan olmayışı, baharatı sadece kimyon olması, kimyon ve sarımsak olması “düğü” denilen Sivrihisar’a özel bir buğdayın bulgurun unuyla yapılıyor.

Diğer köftelere göre birazcık daha kuru olur ve daha lezzetli olur. O farkı var yani karabiberi yok, kırmızıbiberi, soğanı maydanoz falan yok, tadı güzeldir. Kimyonun ve sarımsağın aromasını hissedersiniz. Lezzetli ve güzel, değişik bir aroması olan köfte. Sivrihisar’a özgü mesela kimyon demeyiz, zıra deriz. Kimyonlu köfte değil Zıralı Köfte deriz. İlk önce biraz böyle değişik gibi kuru gibi geliyor ama yedikten sonra gerçekten çok beğeniyorlar. Değişik bir köfte diyorlar. Sofralara yakışır ziyafet sofralarına hanımların gün masalarında yerini alır. Güzel değişik aromalı bir köfte” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.