Site Rengi

DOLAR 32,4966
EURO 34,9216
ALTIN 2.438,38
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Sürgünün Yaraları Hala Kapanmadı

Sürgünün Yaraları Hala Kapanmadı
18.05.2022
A+
A-

Tarihin gördüğü en büyük katliamlardan biri Kafkasya’da yaşandı: “Büyük Kafkas Sürgünü ve Soykırımı”

1556’da başlayan Rus işgaline karşı, 308 sene direnen Kafkasya Halkları, binlerce yıllık o bölgenin yerli halkı olmasına rağmen Çarlık Rusya’sının uygulamaya koyduğu yayılmacı politikalar ve kullandığı orantısız güç ile anavatanlarında soykırıma uğradılar, sürgün edildiler.
21 mayıs 1864, 308 yıl süren direnişin, milyonlarca şehidin, soykırımın ve sürgünün sembol tarihidir.
Yaşanan Büyük Kafkas Sürgünü ile ağırlıklı Osmanlı coğrafyası olmak üzere, dünyanın dört bir yanına dağıldılar. Bu vatan mücadelesinde, sürgün ve soykırımda milyonlarca can yitip gitti, aileler parçalandı. Sürgün yollarında, Karadeniz’de açlık ve hastalıktan yüz binlerce insanımız şehit oldu.

ACILAR DİNMEDİ Ama Kafkasya’nın vatansever çocuklarının torunları bizler, 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkas Sürgün ve Soykırımı’nı tarihsel hafızalarına kaydettik. Her 21 Mayıs’ta olduğu gibi bu yıl da kanayan yaralarını dünya kamuoyunun göz önüne bir kez daha serecek ve dinmeyen acılarını haykırmaya devam edeceğiz.
SAYFA KAPANMADI
Sürgün’ün 158. yılında da, hadisenin tarihsel mirasçısı Rusya Federasyonu’nu bir kez daha telin edecek ve bu sayfanın kapanmadığını haykıracağız.
Bu uğurda kaybettiklerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.
Biz Kafkasya’nın çocukları Adigeler, Abhazlar, Çeçenler, Osetler, Karaçaylar, Kumuklar, Mağrullar, bu zulmü unutmadık, unutmayacağız, dostlarımıza, çocuklarımıza, torunlarımıza anlatacağız, unutturmayacağız.

ULUSLARARASI KAFKAS DERNEĞİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.