Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 17°C
Sal 22°C
Çar 20°C

Takip kanseri önlemede temel unsur

Takip kanseri önlemede temel unsur
20.02.2024
A+
A-

Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Yersal tarafından, Özel Ümit Hastanesi personeline kanser türleri ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verildi.

Eğitimde kanserlerin bir anda gelişmediğini ve bir takım öncül belirtileri olduğunu aktaran Dr. Yersal, “Taramaların amacı bu öncü lezyonları bulmak ve kontrol altına almaktır, bazı lezyonların kansere dönüşmesi 10 yıl sürüyor dolayısıyla kanseri önlemek için vaktimiz var. 45 yaşına gelmiş birine en ideali 10 senede 1 kolonoskopiyi mutlaka öneriyorum. Bir diğer yöntem ise gaita testi. Bu da 2 yılda 1 tekrar edilmelidir. Sanal kolonoskopi bir diğer yöntem ancak çok önerilen bir yöntem değildir. Gaitada kan gördüğümüzde kolonoskopi mutlaka yapılmalıdır” dedi.

“Mamografi ölüm oranlarını azaltıyor”

Meme kanserini önlemek için 40 yaşın üzerindeki tüm kadınların mutlaka mamografi yaptırması gerektiğine dikkat çeken Dr. Yersal, konuşmasının devamında, “Mamografinin sıklığı konusunda farklı görüşler olsa da KETEM’de 2 senede 1 denir ancak biz poliklinikte yılda 1 deriz. Meme ultrasonu ise tarama konusunda yardımcı bir yöntemdir, bir tarama değildir. Temel olarak memenin iki taraftan sıkıştırılarak oradan bir röntgen alınması yöntemidir mamografi. Mamografi ile meme kanserine bağlı ölümlerde ciddi bir azalma sağlanıyor. Elle muayene ise artık bir tarama yöntemi olarak önerilmiyor” şeklinde konuştu.

“HPV aşısı mutlaka yapılmalı”

Serviks kanserinin önlenebilir olması bakımından çok önemli olduğunu dile getiren Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Yersal, şöyle devam etti:

“Serviks kanserine bir virüs neden oluyor. Adı HPV ve bu tamamen önlenebilir, çünkü aşısı var. 27 yaşın altındaki kişilere bu aşı uygulanabilir, ideali 9-12 yaş arasında yapmaktır. HPV’nin pozitif olması kanser olacağınız anlamına gelmez. Her HPV de kansere neden olmaz, virüsün belli türleri kansere neden olur. Pek çok insan bu virüse maruz kalıyor ancak özellikle 20-30’lu yaşlarda vücut bunu kendi kendine elimine ediyor. Ancak yıllar içinde vücut bunu atamadığında kanser oluşur. Aynı şekilde HPV almış birinde ilk olarak kanser öncesi lezyonlar oluşur. Kanserin oluşması 10 yıl sürer, bu nedenle en önlenebilir kanser türlerindendir.”

“Takip, tanı ve erken tedavi oldukça önemlidir”

Bu kanser türünün tarama testleri hakkında bilgi veren Dr. Yersal, “Tarama testi olarak kadın doğum bölümünde smear testi ve HPV testi yapılır. Bunlar negatif ise 5 yıl sonra yenilenmesi istenir. Sadece smear yapılıyorsa 3 yılda 1 yapılmalı. 30 yaşında başlanmalıdır ve 5 yılda 1 tekrar edilmelidir. Dolayısıyla bunda takip, tanı ve erken tedavi oldukça önemlidir” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.