Site Rengi

DOLAR 32,4265
EURO 34,5931
ALTIN 2.382,33
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Az Bulutlu
Eskişehir
18°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 14°C
Paz 18°C

Tambova: Siyaset Kurumu Yıpratılmasın

Tambova: Siyaset Kurumu Yıpratılmasın
08.11.2023
A+
A-

Demokratik Sol Parti Parti Meclisi üyesi ve eski Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova, Şahsi inancıma göre siyaset kurumu, çok önemli ve de kutsal bir yapıdır; zira topluma yön veren ve hatta iktidar olduğunda, tüm toplumu ve ülkeyi yönetmeye namzet bir olgudur. Keza siyaset bilimiyle beraber; sosyolojinin, tarih biliminin, insan psikolojisinin de iç içe olduğuna inanmaktayım. Çünkü siyaset! Bizzat insan ve toplum için icra edilir ve bu toplumun içinde yetişmiş insanlarla yapılır.

Karl Marks’ın “Felsefenin Sefaleti” adlı kitabına karşılık, Proudhon’ın “Sefaletin Felsefesi” adlı kitabını yazdığı ve bir nevi, bir birlerine cevap niteliği taşıdığı bilinmektedir. Sonuç itibariyle her ikisi de siyaset, toplum ve yaşama dair yazılarıyla, çeşitli eleştirilerini dile getirmektedir. Ben de naçizane; siyasal literatüre, “siyasetin pespayeliği” tanımını dâhil etme ihtiyacı hissettim. Tabi benden önce söyleyen olmadıysa.

DSP’li Tambova,Eskişehir kamuoyu, son birkaç aydır “malum” bir milletvekilinin; bilumum anlamsız (ki bana göre hepsi anlamlı ve bilinçliydi) açıklamalarını konuşmaktaydı. Ve beklendiği üzere; partisinden istifa eden Sn vekilin, istifa gerekçesi olarak yapmış olduğu açıklamalar ise akıllara durgunluk verecek türden; “genel seçim sürecinden beri derin görüş ayrılıkları yaşamaktaymış!” ve lakin buna rağmen, İyi Patiden aday olmuş ve o partiye oy veren insanlar sayesinde vekil seçilmiştir. Siyaset tarihimiz, çok ayıplı ve kusurlu eylemler görmüştür; lakin bu da en kötüler arasında gösterilmeye namzettir diye düşünmekteyim.

Esasen ben, demokrasiyi tam özümsemiş biri olarak; hür irade ve özgün fikirleri olan insanların, siyaset yapmalarından yanayım. Lakin buradaki kırmızı çizgi; ilkeli ve tutarlı olmak ve en önemlisi de kişisel menfaat gütmemektir. Toplumsal ve siyasal olaylarda; kişilerden çok sistemi ve yapıyı önemsemekteyim; zira bu insanların, bir anda siyasette türemiş olmalarının başlıca nedeni de bu çürümüş sistemdir. Asıl kaygım ve isyanım ise parayı verenin, siyaseti sahiplendiği, bu yozlaşmış ve de arındırılmamış sürecedir.

İnsanlar! Görüşlerini ve icra mecralarını değiştirebilirler. Çok keskin fikir ve ideolojik savrulmalar yaşayıp; parti de değiştirebilirler. Ancak siyaset kumrunu; bu derece hafife alarak, rüzgâra ve menfaate göre yön değiştirip; böyle ayaklar altına almaya da kimsenin hakkı yoktur. Eskişehir için büyük bir kayıp olan bu şahıs! Bütün kariyeri başarıla dolu olan Sn Yılmaz Büyükerşen’in, yaşı üzerinden yarattığı polemikle, siyaset üslubunun hangi ölçüde olduğunu da ispat etmiştir. Bu vekilin aklına uyup; Sn Büyükerşen’e, aynı yakışız ve isabetsiz sözlerle sataşan diğer “iyiler” de kimin aklıyla hareket ettiklerine bakıp, belki mahcup olmuşlardır.

İnsanların, özgür iradesiyle istedikleri partide siyaset yapma hakları vardır. Ancak! En baştan, tercihlerini iyi düşünerek yapmış olsalardı, kendilerine oy veren binlerce yurttaşın da vebalini taşımamış olurlardı.

Buradaki en kritik nokta ise bu kişiyi milletvekili adayı yapan irade; yani Sn Akşener’dir. Hangi kriterlere ve hangi parti hizmetine göre aday yapılmıştır, doğrusu merak etmekteyim. Ya çok öngörüsüzdünüz ya da kamuoyunun bilmediği, bambaşka bir uzlaşı zemininiz vardı; zira vekilinizin ifadesine göre görüş ayrılığınız seçim tarihinden itibaren mevcuttu. Esas itibariyle sizin de Eskişehir’e, bir özür borcunuz vardır. Kıssadan hisse! Yazık ettiniz Türk siyasetine.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.