Site Rengi

DOLAR 32,4945
EURO 34,9060
ALTIN 2.435,64
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Tambova’dan ‘Seçim Barajı’ Açıklaması

Tambova’dan ‘Seçim Barajı’ Açıklaması
01.04.2022
A+
A-

Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova, seçim barajı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tambova açıklamalarında: “Ülkemizde; demokrasi adına yaşanan olumsuzlukların asli nedeni, temsilde adaletin bir türlü sağlanamaması ve seçmen iradesinin meclise hakkaniyetli bir şekilde yansıtılmamayüzündendir. Gelişmiş demokrasilerde asla olmamagereken seçim barajının, ülkemizde; demokrasinin önündeki en büyük engellerden biri olduğu ve seçim barajının yüzde ondan yüzde yediye indirilmesinin de gerçekte, bu anti demokratik uygulamadan vazgeçilmeyeceğinin açık bir göstergesidir.

Bizzat Sayın Cumhurbaşkanın ifadesiyle, tabela partisi diyeitibarsızlaştırılmaya çalışılan partilerin, aslında; kanunen seçime girebilme koşullarını yerine getirerek, ülkemizin pek çok il ve ilçesinde örgütlenmiş oldukları düşünülürse eğer, o partilere gönül vermiş vatandaşlarımıza da haksızlık içeren,  talihsiz bir açıklamadır. Ve aslında, demokrasiyi de amaç değil, hâlâ bir araç olarak gördüğünün de ispatı niteliğindedir.

Eğer ki demokrasiye inanıyor ve temsilde adaleti sağlamayı düşünüyorsanız, seçim barajı diye bir garabeti, Türk demokrasisinden tamamen arındırmanız en makulü olurdu. Oysa bu kanun, mutlak surette seçilmenizi garanti edecek nitelikte ve daha çok hakim partileri gözeten bir düşüncenin ürünüdür.

Yüzde yedi seçim barajıyla; millet iradesi, meclise olması gerektiği gibi yansımayacak ve vatandaşlarımızda yine, oyum boşa gidecek endişesi hâsıl olacaktır. Bu seçimde de aslında; düşündüğü değil de düşüncesine en yakın partiye, kerhen oy vermek durumunda kalacaklardır. Lakin bu seçimler; anketlere bakıldığında, yüzde yirmileri aşan bir karasız seçmen olduğunu göstermektedir. Hatta en önemli vatandaşlık göreviolan; oy kullanma hakkını bile yerine getirmeyerek, sandığa gitmeyeceğini beyan eden vatandaşlarımızın da hiç azımsanmayacak sayıda olması; baraj yüzdesini aşacakpartiler açısından, ciddi anlamda öz eleştiri yapılacak bir konudur.

Demokratik Sol Parti olarak, bu iktidarın; ülkemizde yarattığı demokratik ve ekonomik tahribatın giderilmesi adına, daha kararlı adımların atılması gerektiğini düşünmekteyiz. Muhalefet bloğunun; aday konusu başta olmak üzere, hâlâ net bir yol haritası çizemiyor olması, seçmendeki umutsuzluğu giderek artırmakta ve vatandaşları sandığa küstürmektedir. Bu seçim barajıyla; alternatif ve umut olabileceği düşünülen partilerin önünü kesmek hedeflenmiş ve yıllardır, millet iradesi lafını ezber yapmış AK Parti’nin, yüzde kaç olursa olsun; milletin iradesini görmezden geldiği de açıkça ortadadır.

Koşulları ne derece zorlaştırsalar da mutlak surette; seçmenimizin alternatiflerini çoğaltmak ve güçlünün değil, herkesin demokrasisini tesis etmek zorundayız. Bu nedenle ittifak ya da dayanışma bloğunu artırmak da bizlerintarihimize ve milletimize olan bir borcudur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.