Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 20°C

Terk edilen, yıkılan veya yıkılmaya yüz tutan tarihi evler endişe kaynağı

Terk edilen, yıkılan veya yıkılmaya yüz tutan tarihi evler endişe kaynağı
08.02.2024
A+
A-

Eskişehir’in en önemli turistik bölgelerinden biri olan tarihi Odunpazarı’nın arka sokaklarında terk edilen, yıkılan veya yıkılmaya yüz tutan evler kötü görüntüler oluştururken çevre sakinleri durumdan endişe duyuyor.
Eskişehir’in her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Odunpazarı bölgesinde arka sokaklar bakımsız görüntüsüyle dikkat çekiyor. Sahipleri tarafından terk edilen bazı evler ilgisizlikten yıkılmaya yüz tutarken bazı evler ise metruk halde bekliyor. Sadece turistlerin ağırlandığı bölgedeki evlerde yenileme çalışması yapılırken arka sokaktaki evler ise yıkılmak üzere. Metruk yapılardan dolayı turistlerin ağırlanamadığı sokaklar mahalleliyi de rahatsız ediyor. Dede Mahalle Muhtarı Ömer Saraçlar ve mahalle sakinleri endişelerini dile getirdi.

“Ufak bir yangında tüm mahallenin yanabileceğinden endişe duyuyoruz”
Odunpazarı bölgesinde terk edilmiş vaziyetteki eski binaların artık yıkılmak üzere olduğunu belirten Dede Mahallesi Muhtarı Ömer Saraçlar, ufak bir yangında tüm mahallenin yanabileceğinden endişe duyduklarını ettiklerini ifade etti. Saraçlar, “Belediyeyle ortak çalışmamız sayesinde mahallemizde 20-25 metruk binamızı yıktık, ama bazı binalar var ki korumada olduğundan dolayı bir şey yapamıyoruz. Ev sahipleri olduğu halde terk edilmiş binalar da bulunmakta. Görmüş olduğunuz bu binada 1 ay öncesine kadar bir duvar vardı ama o duvar kendiliğinden yıkıldı eğer ki duvar yıkıldığı zaman burada bir çocuk veya mahalle sakini olsaydı kötü sonuçlar ortaya çıkabilirdi. Bu binanın koruma altında olduğu belediye tarafından tespit edildi bu nedenden dolayı da belediye herhangi bir müdahalede bulunamıyor. Koruma Kurulundan da ‘buraya hiçbir şey yapamazsınız, dokunamazsınız’ diye bir uyarı geldi ve bu şekilde yarım kaldı. Madde bağımlıları olsun, kötü niyetli insanlar olsun eğer ki bu binadan bir yangın başlarsa Allah korusun ki tüm mahalle yanacak” dedi.

“Bu evlerde uyuşturucu kullananların yuvası oldu”
Odunpazarı bölgesine gelen turistlerin sadece belli yerlerde vakit geçirdiğini ve arka sokaklara girmediklerini belirten bölge sakinlerinden Nebi Altınoluk, şu ifadeleri kullandı:
“Böyle metruk binaların ne kadar kötü göründüğünü ve mahalleye zarar verdiğini hep beraber görüyoruz. Aynı zamanda başka illerde metruk binaların insanların üzerine yıkıldığı geçen basına da yansıtıldı. Buralardan geçen çocukların üzerine yıkılma tehlikesi var ve hiçbir önlem alınmadı. Biz bundan çok rahatsızız, bu metruk binaların bir an önce yıkılmasını ve görmüş olduğunuz tarihi dokuya örnek olmasını istiyoruz.”

“Çocuklarımız ‘Baba şu eski binaya girenler var’ diyorlar ”
Bölgede yaşayan vatandaşlardan Mahsar Yüksel ise yetkililere seslenerek, “Bu görüntü Odunpazarı’na yakışmıyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz bir an önce bu eski binaların yıkılmasını talep ediyoruz. Çoluğumuz çocuğumuz bu binaların altında kalabilir. Çocuklarımızdan ve çevremizden sürekli bize ‘baba şu eski binaya girenler var’ ifadelerini duyuyoruz. Biz bunları dile getiriyoruz ama kimse bizi önemsemiyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.