Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 19°C

Turizm Fakültesinde “Bilişim Suçlarında Mağdur Olmamak” konuşuldu

Turizm Fakültesinde “Bilişim Suçlarında Mağdur Olmamak” konuşuldu
29.11.2023
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen “Bilişim Suçlarında Mağdur Olmamak” başlıklı seminer Turizm Fakültesi Amfi 3’te gerçekleştirildi.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şube Başkanı Av. Dr. Barış Günaydın ve TBD Eskişehir Şube 2. Başkanı Yük. Müh. Av. Murat Osman Kandır’ın konuşmacı olduğu seminere Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökçe Yüksek ile çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.
“Bilişim suçları oldukça önemli bir konu”
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökçe Yüksek, Türkiye’de ve dünyada bilişimin geldiği noktaya değinerek, “Bugün bilişim suçlarında oldukça önemli olan pek çok maddeye değinilen bu seminerde katılımcılarımız pek çok şey aktaracak. Aslında hepimiz bilişim çağının içindeyiz ve bununla yaşıyoruz. Bilerek veya bilmeyerek hangi niyetli olduğunun farkında olmadan sosyal medya denilen büyük dünyanın içerisinde bizler de birer nokta bırakmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Bilişim hayatımızın her alanında mevcut”
Seminere konuşmacı olarak katılan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şube Başkanı Av. Dr. Barış Günaydın, konuşmasında TDB’nin önemine değinerek şunları aktardı;
“Bilişim hayatımızın her alanında mevcut. Alışverişten sağlığa günlük yaşantımızın her yerinde sosyal medya var. Bu, Maslow’un ihtiyaçlar piramidinde bir değişiklik oluşturdu. Artık mobil cihazımızın bataryasının ne durumda olup olmadığı bizim için oldukça önemli. Gündelik işlerimizi bilişimle birlikte de değişti. Bu noktada da karşılaştığımız birtakım sorunlar meydana getirdi. Bir anda kendimizi bilişim yüzünden mağdur durumda bulabiliriz.”
“Bilişim ve hukuk ayrıştırılamaz bir gerçek”
TBD Eskişehir Şube 2. Başkanı Yük. Müh. Av. Murat Osman Kandır ise Türkiye’deki bilişim suçlarının örneklerine ve siber güvenlikten korunmak için neler yapılmalı konuşmalarının devamında şunları söyledi;
“TBD olarak gençlerimizi yönlendirmek ve bilişim suçlarında mağdur olmamak için bir farkındalık için sizlerle bu seminerde buluştuk. Gelişen modern dünyada artık tüm disiplinler birlikte çalışmak zorunda. Özellikle bilişim ve hukuk ayrıştırılamaz bir gerçek. 100 kişi siber dolandırıcılığa maruz kalıyor fakat hepsi gün yüzüne çıkarılamıyor. Çünkü bu suçları işleyen kişilerin bulunması konusunda insanlar çekimser yaklaşıyor. Oltalama yöntemiyle işlenecek suç ile ilgili karşı tarafı ikna etmeye çalışıyorlar. Biz bunlara sosyal mühendis diyoruz.

Bu sosyal mühendislerin ikna ve etkileme kabiliyetleri oldukça yüksektir. Senaryo üreterek o bilişim ağında kişisel verilerinizi elde etmeye çalışıyorlar. Bilişim suçlarından korunmak için ücretsiz Wİ-Fİ ağlarına bağlanmaktan kaçınmak ve teknolojik cihaz ekranlarını paylaşmamak gerekir. Kişisel verileri korumak bilişim için oldukça önemlidir. Her türlü mağduriyeti yaşamamak için sadece kişisel verileri korumak değil aynı zamanda sosyal medya güvenliğine de dikkat etmemiz gerekir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.