Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 19°C

Veteriner Hekimler Kurban Kesimine Dikkat Çekti

Veteriner Hekimler Kurban Kesimine Dikkat Çekti
24.06.2023
A+
A-

Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva yaklaşan kurban bayramı öncesinde hayvan sağlığı, halk sağlığı ve çevre konusunda dikkat edilmesi gereken konularda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Yuva yapmış olduğu açıklamada, kurban bayramında ülkemizde 3 milyonun üzerinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan kesimi yapılmakta olup ülkemizde 18 milyon büyükbaş, 53 milyon küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu nedenle ülke olarak kesim yapılacak kurban sayısı yeterlidir.

Hayvanların nakil öncesi sağlık kontrolü, kesim alanlarının hijyeni, kesim yapan kasapların eğitimi ve kesim sonrası et muayenesinin veteriner hekimlerin kontrolünde yapılması gerekmektedir.

Kesim öncesi dikkat edilmesi gereken konular

Kesimden önce kurbanlıklar 12 saat boyunca aç bırakılmalı, kesim öncesi nakil ve barınma sırasında hayvan refahına özen gösterilmeli, kurban olacak hayvanlar Tarım Cebimde uygulaması ile yaş, tür ve yapılan aşılar kontrol edilmelidir. Kesilecek hayvanlar uygun şekilde zaptı rapt altına alınmalıdır.

Kesim sırasında dikkat edilmesi gereken konular

Kesim alanları hijyenik olmalı, kesim yapılacak hayvanlar şiddet eziyet ve stresten uzak tutulması hem insani açıdan hem de et kalitesi açısından önemlidir. Kesim yapacak kişiler eğitim almış ve profesyonel olmalıdır.

Kesim sonrasında dikkat edilecek hususlar

Kesim sonrasında havalarında mevsim nedeniyle sıcak olmadı sebebiyle et muhafazasına dikkat edilmeli, etler kesimin hemen sonrasında gölge bir alanda kısa bir süre bekletildikten sonra 0-8 derece muhafaza edilmelidir. Etin olgunlaşması ve istenilen kalitede olması için en az 12 saat dinlendirildikten sonra tüketilmelidir. Kesim sonrasında karkasta ve iç organlarda anormallikler görülmesi durumunda en yakın veteriner hekime veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne haber verilmelidir. Kesim sonrasında hayvan atıkları uygun şekilde bertaraf edilip çevreye zararlı etkileri engellenmemelidir.

Biz veteriner hekimlerin hayvan sağlığı yanında halk sağlığı içinde yoğun mesai harcıyoruz, insanlarda görülen hastalıkların büyük bir kısmı hayvansal kökenli olduğu unutulmamalıdır. Bunun için sağlıklı hayvan sağlıklı gıda sağlıklı hayvan konsepti ile çalışmaya ülke sağlığımızı korumaya çalışmaya var güçümüzle devam edeceğiz.

Tüm ülkemizin ve milletimizin kurban bayramını tebrik eder, sağlıklı ve mutlu bir bayram geçmenisini dilerim. ‘ dedi

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.