Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

1/25 Binlik Planlarda Hiçbir Şey Olmasa Bile Bir Şeyler Olmuştur

10.09.2021
A+
A-

“Haber ötesi manşete taşımış, haber kamuoyunun ilgisini çekmişti. Bu ilgi başka yerlere de taşınmış.”

Özellikle bu bölgede nasıl olsa buraları “imar’ a” açılacak diye tarlalar almış olan ve KAMOYUNA yansımış olan siyasiler var.Bunların kimler? Olduğunu, kimlerin hangi bölgelerden arazi kapattıklarını bilenlerin başında Ayhan Kavas geliyor.

Bir zamanlar Kanal 26’ da yayımlanan programda konuyu gündeme üstü kapalı da olsa, bu konuları dile getirmişti. Nede olsa bir zamanlar DSP’nin atanmış, il başkanlığını ve 2009 Belediye Meclis Üyeliği seçimlerinde Tepebaşı Meclis Üyeliği listesinden, liste başı adayı olarak seçilmiştir. Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği yapmıştır. DSP’ den istifa ederek Yılmaz Büyükerşen’le birlikte CHP’ye geçen önemli isimlerden biridir.

Sonrası malum..2014  yerel seçimlerinde Odunpazarı belediye başkan aday adayı olarak başvurusunu yapmış ancak genel merkez tarafından değerlendirilememiştir.

****

Bu bölge ile RANTÇILARIN beklentileri henüz gerçekleşmiş değil.

Bu siyasiler her partide var. Kimisi eski Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği,Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği yapanlar olduğu gibi, yeni dönemde de Meclis Üyeliği yapanlar var.

Kimisi il başkanlığını, kimisi de milletvekilliğini aktif olarak yürütüyor.

Peki, bunda ne var? Diyenler olabilir.

İnsanlar, bu gelişme bölgesinden gelecek için tarla almış olabilirler. Beklenti içinde olabilirler.

Bunda bir şey yok.

Sorun şu? Alınan arazilerin veya el değişen arazilerin içinde siyasilerin çok fazla olması.

Böyle bir durum akla başka şeyleri çağrıştırıyor!

Borsa dilinde buna “insider trading” diyorlar.Yani; içeriden öğrenenlerin ticareti olarak açıklanabilir. Bölgenin arsa piyasasının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış özel bilgiler!

EN ÜST ÖLÇEKTE YAPILAN PLANLAMA.

Şimdiye kadar yapılan en üst ölçekteki plandeğişikliği. Elbette bazıları rahatsız olacaklar. Çıkarları zedelenecek olanların el altından nasıl kulis yapıyorlar?

Bir bilseniz!

Peki, Vali Erol Ayyıldız neden şüpheleniyor ve planların detaylarında neler var araştırmasını yaptırmak gereğini duyuyor?

Beklentisi olan birilerinin ağızlarından kaçan bir laf olabilir mi?

Şimdilik burada noktalıyoruz!

DEVREDE ETÜ’NÜN YER VE UZAY BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ VAR..

ETÜ’ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü / Yer Bilimleri ve Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Muammer Tün 1/25 binlik planlarda jeoloji ve jeo fizik raporlarındaki değerlendirmelerin planlara yansımadığını belirterek, durumu Valilik makamına aktarması ile başlayan bir süreç var.

Vali Erol Ayyıldız, Muammer Tün’ ü dikkatle dinliyor. Bu süreçte detaylı bir araştırma sonuçları ile ilgili rapor isteniyor kendisinden.

Eskişehir de, Deprem olunca Can AYDAYgelirdi. TV ekranlarına çıkıp, Eskişehir’in fay hatlarını ve olası deprem etkilerini anlatırdı. Onun yaptığı sismik çalışmalar vardı. Raporlarıvardı.

Zaten bilindik şeylerdi!.. Bilgiler AFET işleri genel müdürlüğü arşivinde mevcuttu.

En önemli çalışması ise, AFET RİSKLİ alanlar içindi. Dernek kurudu, sözcüsü oldu. Porsuk ve çevresindeki yapılaşmayı çok tehlikeli buluyordu. Bunu bilmeyen de kalmadı. Eskişehir’in jeolojik yapısı genelde yumuşak gevşek zemin, porsuk ve ova kısımları ise sıvılaşma oranı yüksek olan bölgeler.

Bu bilgiler Afet işleri genel müdürlüğünün sitesinde pafta olarak belirtilmiş.

Peki, planlar yapılırken bu depremsellik ile ilgiler bilgiler bilinmiyor muydu? Biliniyordu.

O zaman? neyin nesi tekrar gündeme getirilmesinin ana nedeni ne olabilir?

İTÜ tarafından hazırlanan jeolojik etüt raporu. JEOLOJİ etüt raporlarında bir eksiklik mi var? Yoksa gözden kaçan bir şeyler olabilir mi?

Tarım arazileri ile ilgili ve yetkili kurumların raporları göz ardı edilmiş olabilir mi?

Soruları akla takılıyor?

Valilik makamının en hassas olduğu konu ise 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanım kanunun 14. Maddesi. Büyük ova statüsüne alınan yerler planlamada dikkate alınmış mı?

Bu sorulara şimdiye kadar tatmin edilmiş cevapları bulmak oldukça zor.

Toprak koruma kurullarının çekinceleri var. Bu çekincelerin haklılık payı da yok değil.

Tarım ve orman bakanlığının 17/127 2020 TARİH VE E.3526230 sayılı yazısında toprak koruma kurulu tarafından talep alanına ilişkin ALTERNATİF çalışma yapılmadığı belirtilmiş ve alternatif alan değerlendirilmesinin yapılacak ilk toprak koruma kurulu gündemine alınarak görüşülmesi istenmiştir.

İşte durum bu.

Fakat diğer taraftan da durum bir yönüyle de siyasetçileri de ilgilendiriyor.

AK Parti il başkanı Zihni Çalışkan duruma el koyuyor. Gelişen bu durumdan rahatsız olan Zihni çalışkan, gelişen olayları değerlendirmek için İlk Önce ETÜ’ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü / Yer Bilimleri ve Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Muammer Tün’ü davet ediyor sorular soruyor ve bilgileri alıyor.

İl tarım müdüründen bilgiler alınıyor. Planların gündeme getirildiği 2016 tarihinde AK Partinin Büyükşehir Meclis üyeliğini ve imar komisyonBaşkanlığını yapan Tuncer KÖKÜER ve diğer meclis üyeleri de davet ediliyor.

Bazıları da davet edilmesine rağmen gelemiyor.Amaç, planlar hakkında doğru bir bilgilendirme sahip olmak. Şüphesiz bu konuda en yetkin isim Tuncer Köküer.

SORULAR SORULUYOR..

Muammer Tün’ e sorular soruluyor. İl başkanı Zihni Çalışkan da soruları yöneltiyor? İtirazınızı neden zamanında yapmadınız? Madem sorunlar vardı, o zamanlar nerelerdeydiniz?

Şimdi, planlar Bakanlar Kurulunca onaylanmış gelmiş tekrar gündeme getirilmesinin amacı ne olabilir?

Belli ki, Muammer Tün gündeme gelerek prim yapmak istiyor olabilir. Tuncer Köküer AKPartinin bu konularda uzman isimlerinden biri. Kaç dönem İmar komisyonlarında başkanlık yapmış. Hiç bir şaibeli işlere bulaşmadığı gibi,hakkı ve adaleti her yerde savunan bir isim. Maalesef bu dönemde meclislerde grev almayışı büyük bir eksiklik. Tuncer Köküer’ in Muammer Tün’ e çıkışları çok daha sert oluyor, veriyor veriştiriyor..

Konu, aylar öncesinden meclis gündemine gelmiş. Ben sizleri çağırdım. Sizlerin görüşlerine başvurdum.

Çeşitli kamu kuruluşlarından planlar hakkında görüşler istedik raporları aldık. Bu raporların sizleri ilgilendiren İTÜ’ nün jeoloji raporunu da verdik.

Aradan uzun bir zaman geçti. Aylarca komisyonda bekletildi.    

Neden? Sağlıklı, makul bir plan yapalım diye. Eskişehir’in önünü açmak amacıyla iyi niyetle yapılan bir planlama. Riyaset ile uzlaştık, CHP’ liBüyükşehirdeki imar komisyonu üyeleri ile de uzlaşma sağladık ve Bizim AK partinin de görüşleri plan notlarına yansıtıldı.

Meclis gündemine öyle getirdik. Uzlaşma ile. Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin “oy” birliği” ile geçerek, Başkanlık makamının da onayı ile planlar yasal süreler içerisinde askıya çıkartıldı.

Şimdi ne oldu?

Sil baştan mı olacak?

Onca emek? Ne olacak. Kaybedilen ve telafisi mümkün olmayan zamana ne olacak?

Tuncer Köküer in bu görüşlerine diğer meclis üyeleri de katılıyor.

Sonrası Rektör Prof. Dr. Tuncay DÖĞEROĞLU, Muammer Tün’  ile birlikte valilikte konu ile ilgili görüşmelerde bulunuluyor. Görüşme trafiğini de CHP’ liler ilgi ile izliyor.

Sağ olsun! CHP’ nin Büyükşehir Meclis Üyesi dostlar samimiyetle bu gelişmeleri bana anlattılar. AK Partide yaptıkları toplantıların ayrıntılarını da biliyorlar.

Her şey perde arkasında karagöz oyun oynansa bile, gerçekler bir şekilde gün yüzüne çıkıyor.

Demek ki, konu işportaya düşmüş. Zaten bu planlar bir kısım emlakçıların kasalarındadurmuyor muydu?

Hani bir parti büyüğümüzün siyasal tarihe geçen sözü vardı.                          “Hiç bir şey olmasa bile bir şeyler olmuştur”!

Şimdi top, Muammer Tün’ ve toprak koruma kurulunda!

İşin başındayken, planlar sil baştan.

SAYIN VALİ EROL AYYILDIZ nasıl bir tutum izleyecek?

Bakalım rantçılar mı kazanacak, halk yine ofsaytta mı kalacak?

Bekleyip göreceğiz!

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.