Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 17°C
Sal 21°C

Orman Yangınları

08.08.2021
A+
A-

Deprem, sel baskını, toprak kayması, taşkınlar, tabii afetler üst üste gelmeye başladı. Mustaribiz.
Siyasal iktidar olan AKP nin tabii afetler konusunda başarılı olduğu söylenemez.
Türkiye yakılıyor.
Yüreğimiz yanıyor..
Zaten sınırlarımız delik deşik olmuş, yolgeçenhanına dönmüş. Bahçeli nin dediği gibi istilaediliyoruz.
Neden? Türkiye?
Neden hedefte?
Bunu düşünmek lazım.
Neden bu durumlara düşüyoruz.
Neden akıl çemberimiz yok.
Var ise neden uygulamıyoruz.
Kimler engelliyor?
Yanlış, yalan bilgileri kimler yayıyor?
Afetle mücadele eylem planımız yok. Var ise, bir işe yaramıyor.

TEK ADAM YÖNETİMİ BİZLERİN FITRATINA UYGUN DEĞİL.. 

Sözde, Cumhurbaşkanlığı kabine sisteminde uçacaktık. Ama yangın söndürme uçağımız var mı? Yokmu tartışması yaşanıyor. THK’ nun asli görevlerinden biri olan orman yangınlarına müdahale etme yetkisini kullanamıyor. THK mu kayyum ile idare ediliyor. Yangın çıkıyor THK mu Başkanına ulaşılamıyor. Geldiğimiz noktada her geçen gün kötüye gidiyoruz.

Sorumlu SİYASİ irade kimin?

Her kes topu birbirlerine atıyor.

Ciğerlerimiz yanıyor.

Türkiye yasa boğuldu.

En son tarım ve orman Bakanı Pakdemirli suçu Belediye başkanlarına attı.

Arkasından Cumhurbaşkanı.

Yasaları inceledim .Sorumluluk tamamen  tarım ve orman bakanlığının.. Büyükşehir belediye başkanlığının sorumluluğu ise müdahale ilgili teknik çabanın göstermesi ile sınırlı.

Zaten bu görevleri de yapıyorlar.

Kanun, tarım ve orman bakanlığı yetki kullanma tekeline sahip.

Zaten, bölgedeki bütün belediyeler personelleri ile birlikte, itfaiye araç ve gereçleri ile tam seferber edilmiş durumda.

ALLAH’IN izniyle, Yüce Necip Türk Milleti bunun da üstesinden gelecektir elbette. Biz ne yangınlar gördük.

Moral değerlerinizi yüksek tutun.

Gerisi fasa fiso.

****

Şimdi dönelim TBMM sine.

TBMM’ si Tatile çıkmadan önce, 18 Temmuz2021 günü torba yasa içinde yer alan bir yasa var. Yasa, 7334 sayılı turizmi teşvik kanununda değişiklik yapan yasa.

Resmi gazetede yayımlandığı tarih 28 Temmuz 2021.

Yangınlarda bu tarihte çıkıyor.

Tesadüf mü?

Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre, Kültür ve Turizm gelişme bölgeleri dışında kalsa bile, orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan edilecek bu alanlardaki devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.

Bu durumda Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufundaki kıyı, göl, dağ gibi doğal alanların yanı sıra otel ya da turizm tesisi kurmaya uygun olan ve diğer bakanlıların tasarrufunda bulunan alanların da Kültür ve Turizm Bakanlığı tasarrufuna devri mümkün olabilecek. Kanunun 6. maddesine göre de Millî Parklar içinde konaklama tesisi kurma yetkisi de Kültür ve Turizm Bakanlığına veriliyor. Mera, otlak, yayla gibi alanların da turizm tesisine dönüştürülmesine olanak tanınıyor. Yat limanı, marina gibi tesislerin ruhsatlandırma yetkileri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devrediliyor.

Orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamında yapılaşmaya açılıyor tesadüfün bu kadarı olur mu? Bu düzenlemeden 10 gün sonra sahil şeridindeki ormanlarda yangınlar çıkıyor.

ANAYASAMIZIN 169 MADDESİNDE BAKIN NE YAZIYOR;

Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.

Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propagandayapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.

Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.

ORMANLAR DEVLETİNDİR.

Devlet ormanları, kanuna göre Devletçe yönetilir ve işletilir. Devlet ormanlarının mülkiyeti, yönetimi ve işletilmesi özel kişilere devrolunamaz. Bu ormanlar zaman aşımıyla mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.

Ama artık yeni yasa değişlikleriyle birçok yetkitarım ve orman Bakanlığından alınarak, kültür ve turizm bakanlığına veriliyor.

Diyeceksiniz ki, anayasamız var. Muhalefet yasanın iptali için anayasa mahkemesine gitsin, yasanın iptali için başvurusunu yapsın. İşin ilginç tarafı bu torba yasanın içinde yer alan bu madde değişikliğinin TBMM genel kurulunda görüşmeler esnasında, CHP’ liler sadece 30 kişi imiş. Gerisi nerede?

Lak lak peşinde.

İYİ partililerden ise, 50 milletvekili evet oyu kullanmış. Peki, neden evet oyunu kullanmışlar?

Muhalefetin işi ne kadar ciddiye aldığı belli değil mi?

Birde bunlar Millet ittifakı adı altında iktidara gelecekler öylemi?

Şu anda tartışmak yerine, çıkan yangını söndürmek, sonrasında yeniden bir eylem planı hazırlamak olmalı.

Peki; Anayasa ne işe yarıyor ki.

İlk derece mahkemelerin bile anayasayı takmadıktan sonra, yürütmenin anayasayı takmadıktan sonra, hemen her gün onlarca anayasa ihlalleri yaşandığı bir ülkede, sahi anayasa bir işe yarayabilir mi?

Anayasayı uygulayacak olanlar, anayasa mahkemesi üyeleri değil mi?

Peki, üyeleri kim atıyor?

Neymiş T.C anayasal bir sosyal hukuk devleti imiş.

Bu sistemde?

Yersen!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.