Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 20°C

Âşık Veysel’in ‘Güzelliğin 10 para etmez’ dediği 10 para da koleksiyonda yeralıyor

Âşık Veysel’in ‘Güzelliğin 10 para etmez’ dediği 10 para da koleksiyonda yeralıyor
23.12.2023
A+
A-

Eskişehir’in Sivrihisar içesinde para koleksiyonu yapan Oğuz Ekici’nin elinde, Âşık Veysel Şatıroğlu’nun seslendirdiği “Güzelliğin On Para Etmez” türküsünde geçen 10 para yer alıyor.

Sivrihisar ilçesinde yaşayan Oğuz Ekici, uzun yıllardır para koleksiyonu yapıyor. Geçmişten günümüze kadar basılan birçok Türk parasının yanı sıra farklı ülkelerin geçmiş yıllarda kullandığı yaklaşık 170 parça para koleksiyonda yer alıyor. Koleksiyon öylesine eski paralar barındırıyor ki, adı para olan kuruşlar bile Ekici’nin elinde. 1973 yılında hayata gözlerini yuman Sivaslı usta sanatçı Âşık Veysel Şatıroğlu’nun seslendirdiği “Güzelliğin On Para Etmez” türküsünde yer alan 10 para da Oğuz Ekici’nin koleksiyonunda yer alıyor. Ekici, türküde geçen on paranın, koleksiyonunun en değerli parçası olarak nitelendiriyor.

“Meşhur paralar da elimde mevcut”
Koleksiyonunda yer aşan tarihi paralar ve Âşık Veysel Şatıroğlu’nun türküsündeki 10 para hakkında konuşan Oğuz Ekic, “Şu an elimde 1970’li yıllarda başlayan 6’ncı emisyondan, şu anki 9’uncu emisyona kadar serideki Türk paraları ve muhtelif ülkelere ait çok sayıda yabancı kağıt para koleksiyonum var. Kâğıt para koleksiyonum yaklaşık 120 parça civarında, demir para koleksiyonum da 50 parça civarında. Osmanlı döneminde kuruşlardan önce 1942’ye kadar olan süreçte kullanılan meşhur paralar da elimde mevcut. Ama en meşhuru rahmetli üstat Aşık Veysel Şatıroğlu’nun ‘güzelliğin 10 para etmez’ sözüne konu olan yine 1942 tarihli o 10 para koleksiyonumda mevcut. Kuruştan önce kullanılan demir paraların ismi gerçekten paraydı. Darphane tarafından belli bir sayıda basılmış hatıra paralarının bir kısmı folder kaplama sertifikalı, bir kısmını da kendim muhafaza altına aldım. Şu an koleksiyonumda demir paralar kısmında darphanenin son piyasaya sürdüğü demir 5 lira ile 1 kâğıt Alman Markı eksik” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.