Site Rengi

DOLAR 32,4056
EURO 34,7963
ALTIN 2.435,16
BIST 9.955,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 18°C

Ata tohumu ile sağlıksız gıda üretimine savaş açtılar

Ata tohumu ile sağlıksız gıda üretimine savaş açtılar
16.10.2023
A+
A-

Eskişehir’de ürettikleri ata tohumlarını Türkiye’nin dört bir yanına ücretsiz olarak dağıtan Rıza ve Satı Demiralay çifti, GDO’lu ve hibrit ürünlerin kullanımını azaltarak gelecek nesillere sürdürülebilir sağlıklı tohumlar bırakmayı amaçlıyor.
Odunpazarı İlçesi’ne bağlı Yenisofca Köyü’nde bahçeleri olan Rıza ve Satı Demiralay çifti, gönüllülük esasıyla sürdürülebilir ata tohumları üretiyor. Uzun yıllar boyunca şekli, rengi ve gramajı değişmeden tekrar üretilebildiği bilinen ata tohumu, Demiralay çifti tarafından Türkiye’nin dört bir yanına ücretsiz olarak dağıtılıyor. Üretimde hiçbir katkı maddesi ve kimyasal kullanmadıklarına dikkat çeken üretici çift, gelecek nesillere sürdürülebilir sağlıklı tohumlarla birlikte kaliteli meyve ve sebzeler bırakmayı hedefliyor. Ata tohumları, 25 adet Birlik ve Dayanışma Bahçesi tarafından başka illerde de üretiliyor.

“Ücretsiz olarak Anadolu’nun her köşesine ata tohumu ulaştırmak gibi bir amacımız var”
Odunpazarı İlçesi’ne bağlı Yenisofca Köyü’nde ata tohumu üreten Rıza Demiralay, GDO’lu ve hibrit ürünlerin bütün hastalıkların kaynağı olduğunu söyledi. Kendilerinin de buna çözüm olarak ata tohumunu yaygınlaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Demiralay, “Türkiye genelinde Birlik ve Dayanışma Bahçeleri denilen bir grup kurduk. Hepimiz farklı illerde ata tohumuyla çalışmalar yapıyoruz. Ata tohumu niçin önemli? İnsanların sürdürülebilir tohumdan üretilen ürünlerle beslenmesi sağlıklı bir yaşamı ve bizim bildiğimiz anlamda özgürlüğü getirir. Ata tohumu niçin yaşatılmalıdır? Kültürdür ata tohumu. Siz tohumda bağımlı iseniz, sizin özgürlüğünüz yoktur. Ama dedelerimizin, ebelerimizin ektiği, kimyasal kullanmadan ürettiği ata tohumlarına sahip çıkıyorsanız ve bundan faydalanabiliyorsanız sağlıklı yaşam kaçınılmazdır. Bu işi de biz gönüllü olarak üstlendik. Ücretsiz olarak Anadolu’nun her köşesine ata tohumu ulaştırmak gibi bir amacımız var. Bu amaç doğrultusunda Türkiye genelinde Birlik ve Dayanışma bahçeleri çatısı altında işlerimize devam ediyor” dedi.

“Tohum satışına karşıyız”
Eşi Rıza Demiralay ile birlikte 7 yıldır ata tohumu üretimi yapan Satı Demiralay ise, “Tohum satışına karşıyız. Tohum kesinlikle satılamaz çünkü tohum kültürdür, çocuklarımızın geleceğidir. Bu işi eşimle beraber hiçbir yardım almadan ikimiz yapıyoruz. Ata tohumlarından ürettiğimi ürünler son derece sağlıklı. GDO’lu değil ve hiçbir kimyasal kullanmıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.