Site Rengi

DOLAR 32,5415
EURO 34,8110
ALTIN 2.444,86
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 18°C

Ekonominin ruh sağlığına etkisi – Özel Ümit Batıkent Hastanesi

Ekonominin ruh sağlığına etkisi  – Özel Ümit Batıkent Hastanesi
14.06.2023
A+
A-

– Özel Ümit Batıkent HastanesiPsikiyatri Uzmanı Doktor Sıdıka Oksay:            “Daha yüksek gelir, zamanla daha fazla mutluluk üretmez, düşük gelir gruplarında para mutluluk getirse de gelir arttıkça bunun bireysel mutluluğa olan etkisi azalır”

Ekonomik unsurların kişinin ruh sağlığını olumlu ya da olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Psikiyatri Uzmanı Sıdıka Oksay, “Elbette para mutluluk getirir ama bir yere kadar. Ancak parasızlığın mutsuzluk getirebileceği ise kesindir” dedi.

Hayat pahalılığı, alım gücünün düşmesi gibi unsurların kişilerin psikolojisini olumsuz etkileyebileceğine; işsizlik, düşük gelir, yoksulluk, borç ve kötü barınma gibi olumsuz sosyo-ekonomik durumların pek çok ruhsal rahatsızlığın daha fazla görülmesine yol açtığına dikkat çeken Özel Ümit Batıkent Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Sıdıka Oksay, ruh sağlığı için sosyo-ekonomik faktörlerin de belirleyici olduğunu söyledi.

 

“Ekonomik depresyon görülebilir”

Kişinin alım gücünün azalmasının; yaşanan dünyada kendisini daha yetersiz, çaresiz ve engellenmiş hissetmesine yol açacağından kaygısını ve depresyonunu arttıracağını dile getiren Oksay, şunları söyledi:

“İşin ilginci toplumun kaygısı da ekonomiyi geri etkilemektedir. Ekonomistler; toplumun kaygı seviyelerinin, ekonomik gerileme dönemlerinde artma ve ekonomik büyüme dönemlerinde azalma eğiliminde olduğunun görüldüğünü aktarıyor. Kaygı seviyeleri yüksek olduğunda, insanların para harcama olasılığı daha düşük olduğundan satış ve dolayısı ile üretim düşer, bu süreç uzadığında işsizlik artar, gelir daha da düşer ve kısır döngü kırılamazsa ekonomik depresyon görülür.”

 

“Parasızlık mutsuzluk getirir”

Yıllardır çeşitli araştırmaların konusu olan, insanlar arasında zaman zaman sohbet konusu olan “Para mutluluk getirir mi” sorusuna da yanıt veren Oksay, “Cevap; elbette para mutluluk getirir ama bir yere kadar ancak parasızlığın, mutsuzluk getirebileceği ise kesindir.” şeklinde konuştu. Araştırmaların; kişinin hayatını sürdürmek için gerekli temel ihtiyaçlarını ve toplumda onay gören ortalama konforun temini için gereken bir gelir limiti olduğunu ve o limite ulaşıncaya kadar artan gelire paralel olarak mutluluğun da arttığını gösterdiğini aktaran Oksay, “Ancak bu limit aşıldıktan sonra gelir artmaya devam etse de mutluluk yükselmeye devam etmez. Dolayısıyla bir noktada, daha yüksek gelir, zamanla daha fazla mutluluk üretmez. Düşük gelir gruplarında para mutluluk getirse de, gelir arttıkça bunun bireysel mutluluğa olan etkisi azalır” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.