Site Rengi

DOLAR 32,3310
EURO 34,6890
ALTIN 2.407,49
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 17°C
Az Bulutlu
Eskişehir
17°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 13°C
Paz 18°C

MÜSİAD Eskişehir “ZİMEM DEFTERİ” satın aldı

MÜSİAD Eskişehir “ZİMEM DEFTERİ” satın aldı
05.04.2024
A+
A-

MÜSİAD Eskişehir’ de “ZİMEM DEFTERİ” geleneği yaşatılıyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Eskişehir Şubesi Başkanı Oğuz Özdemir Başkanlığında Yönetim Kurulu üyelerimiz ve üyelerimiz eski bir Osmanlı geleneği olan Zimem Defteri bugünkü adıyla Veresiye Defteri geleneğini sürdürüyor. MÜSİAD Eskişehir olarak Mahalle esnaflarını ziyaret ederek Bakkallar ve Eczanelerin veresiye defterini satın alarak dar gelirli ailelerin borçlarını kapattık.

MÜSİAD Eskişehir Şubesi Başkanı Oğuz Özdemir yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.
“Bir Osmanlı Geleneği olan ve önceki dönemlerden itibaren MÜSİAD tarafından uygulanan bu anlamlı geleneği ilimizde de her yıl Ramazan Ayında olduğu gibi yaşatmak istedik, yaşatmaya da devam edeceğiz. Zimem (Veresiye) Defteri alan elin veren eli, veren elin alan eli bilmediği kimsenin incinmediği hayırda yarışmanın, yardımlaşmanın, zarif usulüdur.

Zimem defteri borçluların borçlarının yazılı olduğu defter demektir. Osmanlı zamanında Ramazan ayı gelince zenginler esnafları dolaşır, zimem defteri denilen veresiye borç defterinin bir kısmını veya tamamını satın alırlardı.
Ramazan ayında borçlulara kolaylık sağlamak amacıyla Osmanlı döneminden beri esnaftan satın alınan Zimem Defteri geleneği bugün de yaşatılıyor. MÜSİAD Eskişehir Şubesi olarak bu mirası yaşatmak için mahalle esnaflarını ziyaret ederek bakkallara ve eczanelere olan borç defterinin ödemelerini yaparak defterleri satın aldık.
“Sağ elin verdiğini sol eli bilmedi” Hadis-i Şerifine uygun olarak hareket ediyor ve ihtiyaç sahiplerinin veresiye borçlarını ödeyen hayırsever MÜSİAD Eskişehir Şube üyesi işadamlarımıza, emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.