Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
19°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 20°C

Serviks kanseri gelişmekte olan ülkelerde dezavantajlı kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu

Serviks kanseri gelişmekte olan ülkelerde dezavantajlı kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu
03.01.2024
A+
A-

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, serviks kanserinin gelişmiş ülkelerde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde genç ve sosyoekonomik açıdan dezavantajlı kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti.

‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ sebebi ile bir açıklama yapan Bildirici, bu önemli konuda kadın sağlığına dikkat çekmeyi ve toplumun bilinçlenmesini hedeflediklerini söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, serviks kanserinin gelişmiş ülkelerde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde genç ve sosyoekonomik açıdan dezavantajlı kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Bildirici ayrıca, bir ülkede serviks kanserinden kaynaklı ölüm oranlarının, o ülkenin sağlık hizmetlerinin gelişmişliği ve kadına verilen değerle doğru orantılı olduğunu ifade etti.
Dr. Bildirici, serviks kanserinin tarama yöntemleri ile erken teşhis alındığında ölüm oranlarını büyük ölçüde azaltabileceğini belirtirken, ülkemizde yürütülen sağlık programları içinde Serviks Kanseri Taramaları’nın da yer aldığını ve Ulusal Serviks Kanseri Tarama Programı’nın, sensitivitesi daha yüksek olan HPV-DNA testiyle 2014 yılından itibaren başarıyla yürütüldüğünü açıkladı.

Bu ay boyunca düzenlenecek farkındalık etkinlikleri ve bilgilendirme kampanyaları ile halkın serviks kanseri konusunda bilinçlenmesini hedeflediklerini ifade eden Dr. Bildirici, Sağlık Bakanlığı olarak, kadınlara yönelik ücretsiz tarama hizmetlerini Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde sunmaya devam ettiklerini belirtti.
Dr. Bildirici, kadınları Serviks kanserinden korunmak için düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeleri, tarama testlerini düzenli olarak yaptırmaları, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri, bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri ve cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.
Sağlıklı bir toplum için kadınların sağlığına verilen önemin, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’nda bir kez daha vurgulandığını belirten Dr. Bildirici, şuurlu toplumların sağlıklı geleceklerini güvence altına aldıklarını ifade ederek, her bireyin bu konuda bilinçlenerek, sevdiklerine bilgi vererek ve sağlıklı bir yaşam için gereken adımları atarak bu farkındalığa katkıda bulunmasını umduklarını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.