Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
18°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C

Son yıllarda meslek liselerini tercih eden öğrenci sayısı arttı

Son yıllarda meslek liselerini tercih eden öğrenci sayısı arttı
26.09.2023
A+
A-

Eskişehir’de erkenden iş hayatına atılmak isteyen öğrencilerin tercihi mesleki eğitim programlarından yana olurken, velilerin meslek liselerine olan ilgisinin yoğunlaştığı öğrenildi.
Meslek liseleri, erkenden iş hayatına atılmak isteyen öğrencilere sağladığı ayrıcalıklarla öne çıkıyor. Mesleki ve teknik anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezlerini tercih eden öğrenciler, ağırlıklı olarak kendi alanlarında uygulamalı dersler görüyor. Meslek liselerinden mezun olan öğrenciler istihdam önceliğinin yanı sıra yüksek öğrenime devam ederken ön lisans düzeyinde ek puan sağlayan ve erkek çocuklarına asker için ilave 3 yıl tecil hakkı tanıyan bazı avantajlardan faydalanabilirken, son yıllarda hem öğrencilerin hem de velilerin mesleki eğitim programlarına daha yoğun ilgi gösterdiği öğrenildi. Taleplerin artmasından memnun olduğunu dile getiren meslek lisesi eğitimcileri, akademik başarısı fark etmeksizin bütün öğrencileri mesleki eğitim programlarına beklediklerinin altını çizdi.

“Erkenden işletmemi açmak için bir meslek lisesine kayıt olmak bana mantıklı geldi”
9’uncu sınıf Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi olan Gizem Karavil, hedefinin güzellik merkezi açmak ve kendi işletmesini kurmak olduğunu söyledi. Bu nedenle Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni tercih ettiğini ifade eden Karavil, “Hayallerim için buraya geldim, kayıt yaptırdım. 9’uncu sınıftan sigortamı ve maaşımı almak için, erkenden işletmemi açmak için bir meslek lisesine kayıt olmak bana mantıklı geldi. Bu benim hedefim. Küçüklüğümden beri hayalim olduğu için bu yolda ilerlemek istiyorum. Onun için hedefime daha uygun, daha hızlı ilerlemek amacıyla eğitim hayatıma buradan devam etmek istedim” dedi.

“Meslek lisesi mezunu olmama rağmen gayet güzel kazanç sağlıyorum”
Gizem Karavil’in eniştesi olan Murat Okni, kendisinin de 2004 senesinde Yunus Emre Meslek Lisesi’nin torna tesviye bölümünden mezun olduğunu belirtti. Mezun olduktan sonra bölümüyle ilgili bir branşta çalışmaya devam ettiğinden bahseden Okni, “Şu anda bir özel fabrikada mekanik bakım ustası olarak çalışmaktayım. Gelirim gayet iyi. Meslek lisesi mezunu olmama rağmen gayet güzel. Üniversite okumayı düşünmedim, öyle bir hayalim yoktu. Ben mesleğimi yapmayı tercih ettim, hayata bu şekilde yöneldim. Şahsen gayet mutlu ve memnunum. Erkenden meslek hayatına atıldım. Yeğenim de hayallerinin peşinden gitmek istedi. Ben de onu kolundan tuttum ve buraya getirdim. Şimdi mesleki eğitim programından kaydını yaptırıyoruz. Hayallerine bir an önce kavuşması için bu yolu seçtik” şeklinde konuştu.

“Meslek lisesinde okumanın çok büyük avantajları var”
Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sırrı Kabadayı ise bu yıl Eskişehir’de mesleki ve teknik anadolu liselerine çok yoğun bir ilgi olduğunu aktararak şunları söyledi:
“Mesleki ve teknik anadolu liselerine olan ilginin artması nedeniyle okul müdürleri olarak çok mutluyuz. Mesleki eğitim görmek isteyen öğrencilerimiz sadece mesleki ve teknik anadolu liseleriyle değil, mesleki eğitim merkezleriyle de mesleki eğitim görme imkanına sahip. Tabii ki meslek lisesinde okumanın çok büyük avantajları var. Öncelikle yüksek öğrenime devam ederken ön lisans düzeyinde ek bir puan verilerek yerleşme imkanı var. Bunun dışında erkek öğrencilerimiz normalde üç yıllık bir tecil yaptırabiliyorlar. Ancak meslek lisesi mezunları buna ilave olarak bir üç yıl daha tecil yaptırma şanslarına sahip. İstihdam edilirken bu okul mezunlarına öncelik verilir. Özellikle mesleki eğitime devam eden öğrencilerimizin yüzde doksanı ya kendi işini kurmakta ya da çalışmakta ve eğitim görmekte olduğu yerde istihdam edilmektedir. Güvenli gelecek mesleki eğitimle gelecek. Tüm öğrencilerimizi akademik başarıları ne olursa olsun, başarısı en düşük olandan en yüksek olana varıncaya kadar mesleki ve teknik anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezlerine bekliyoruz”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.