Site Rengi

DOLAR 32,4281
EURO 34,8195
ALTIN 2.430,39
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 18°C

Tarım sektörünün güneş enerji sistemlerine ilgisi artmaya başladı

Tarım sektörünün güneş enerji sistemlerine ilgisi artmaya başladı

Alternatif enerji kaynaklarından olan güneş enerji sistemleri son zamanlarda ilgi çekmeye devam ederken, tarım sektöründe bu enerji kaynağının kullanımının arttığı belirtildi.
Yüksek sıcaklıkların devam ettiği bu günlerde güneş ışığından faydalanmak isteyenler alternatif enerji sistemleri arayışına girdi. Son günlerde güneş enerji sistemleri bu alanda ön plana çıkarken, tarımsal faaliyet gösteren firmalar tarafından da bu sistem tercih edilmeye başlandı. Hem kullanışının rahatlığı, hem ekonomik olması dolayısıyla güneş enerji sistemlerine ilginin yüksek olduğunu belirten ürün satıcıları, imkânı olan vatandaşların doğal enerji kaynaklarına yönelmesini tavsiye etti.

“Tarım sektörün talebi son zamanlarda çok oluyor”
Eskişehir’de bir güneş enerji sistemleri firmasında elektrik mühendisi olarak çalışan Berk Bayram, aşırı sıcakları ekonomik olarak kullanmak için güneş enerji sistemlerine yönelimin olduğunu belirtti. Tarımsal faaliyetlerde güneş enerjisinin önemli bir işlevi olduğuna değinen Bayram, “Hem yüksek sıcaklıklar hem de ekonomik olarak tasarruf etmek için güneş enerji sistemlerine talebi artırıyor. Güneş enerji sistemi devamlı satışı olan bir mekanizmadır. Son günlerde devam eden aşırı sıcaklar nedeniyle güneş enerji sistemlerine ilgi yüksek. Güneş enerjisinde önemli olan enerjiyi sabit bir şekilde alabilmek. Kurulan sistemlerin maliyeti kapasitesine göre farklılık gösteriyor. Birim maliyeti yaklaşık 1 dolar civarında. Kurulduğu zaman yaklaşık 6-7 yıl gibi bir sürede kendini amorti edebiliyor. Kurulumlar daha çok tarımsal faaliyet gösteren kuruluşlara yapılıyor. Tarım sektörün talebi son zamanlarda çok oluyor. Ticari olarak bakıldığında bu güneş enerji sistemleri biraz daha kârlı geliyor. Üretim ne kadar fazla olursa bu sistemler çalıştığı zaman o kadar kazanç elde edilebiliyor. Konutlardan daha çok ticari alanda kullanılıyor” diye konuştu.

“Güneş enerji sistemi üretip satacak potansiyeldeyiz”
Türkiye’de güneş enerji sektörünün geri planda kaldığını belirten Bayram, apartmanlarda vatandaşların daha çok tercih etmesi gerektiğini ifade etti. Güneş enerji sistemi kurulduğu zaman tüm gün enerji elde etme olanağının olduğunu dile getiren Bayram şöyle konuştu:
“Ülkemiz bu sene çok güneş ışığı aldı, almaya da devam ediyor. İmkânı olan herkes evlerinde de güneş enerjisine yönelmeli. Güneş enerji sektörü geri planda kalmış bir sektör bence. Böyle bir faydalı nimetten faydalanmak gerekiyor. Güneş enerji sistemi üretip satacak potansiyeldeyiz. Girdi maliyeti de ucuza denk geliyor. Gündüz topladığı enerjiyi aküde biriktirerek güneş olmayan saatlerde kullanımını sağlayan bir sistemdir. Buradan 24 saat aralıksız enerjisi sağlanabiliyor. Bu sistemlerin güç kontrol üniteleri de mevcut. Mesela 60 wattlık paneli 7 amperlik aküyle şarj ediyoruz. 65 wattlık panel 100 amperlik aküyle şarj edilmez, ama 50 amperlik akü şarj edilir. Normalde bu panel tüm gün güneş ışığı alırsa akü çok fazla enerjiyi depolar. Panel ile akünün birbirine bağlı olduğu bir sistem olarak da tanımlanabilir. Genellikle yarı yarıya oran ayarlanarak çalıştırılıyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.