Site Rengi

DOLAR 32,3825
EURO 34,7428
ALTIN 2.398,51
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 22°C

Tazelenme Üniversitesi öğrencileri psikolojik ilk yardım eğitiminde bir araya geldi

Tazelenme Üniversitesi öğrencileri psikolojik ilk yardım eğitiminde bir araya geldi
06.04.2023
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Kuşaklararası Dayanışma Kulübü ve Tazelenme Üniversitesi iş birliği ile “Psikolojik İlk Yardımı Eğitimi” Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu’da düzenlendi.

Türk Psikologlar Derneği Eskişehir Şubesi Travma Birimi Sorumluları Uzman Psikolog Esra Kirez Çifci ve Uzman Psikolog Özgür Özgey tarafından verilen eğitime Tazelenme Üniversitesi Anadolu Kampüsü Kurucu Koordinatörü Doç. Dr. Emre Birinci’nin yanı sıra çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

“Her çocuk afet sürecini farklı bir açıdan deneyimliyor”

Eğitimde psikolojik ilk yardım ve afet durumlarında stresle baş etme konulu sunumlar gerçekleştiren Uzman Psikolog Esra Kirez Çifci, herkesin psikolojik ilk yardım yapabileceğini fakat dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Psikolojik ilk yardım yapmak için psikolog, sosyal çalışmacı ya da doktor olmanıza gerek yok. Hepimiz psikolojik ilk yardım yapabiliriz ancak unutmamız gerekiyor ki biz, olayı analiz etmek ve tedavi etmekle yükümlü değiliz. Psikolojik ilk yardımda sadece sorun ve ihtiyaç analizi yapılarak bireylerin kendi ihtiyaçlarını giderebilmesi sağlanmalıdır.”

“Afet durumları çocukların kontrol kayıpları yaşamalarına neden olur”

Zorlu yaşam olaylarında çocuklarla iletişim kurmaya yönelik bir sunum gerçekleştiren Uzman Psikolog Özgür Özgey ise çocukların kırılgan grupların başında geldiğini belirterek “Zorlu yaşam olayları çocukların dünyanın güvenilir bir yer olduğu hislerini sarsar, dengeli ve emniyetli olduğuna dair inançlarına zarar verir. Afet durumları çocukların kontrol kayıpları yaşamalarına neden olur çünkü afet öncesinde var olan rutinlerini ve bir sonraki aşamada neler olacağını bilme yetileriyle birlikte kontrol hissini kaybederler. Bu anlamda çocukların afet durumlarında verdikleri tepkiler yaşlarına, gelişim dönemlerine ve nasıl bir sürece maruz kaldıklarına göre değişim gösteriyor. Maruz kalma süreci farklılaştığı gibi afet deneyimleri de oldukça farklı, bunları göz ardı etmeden çocukla iletişim kurmak gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.