Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 17°C
Sal 22°C
Çar 20°C

Utku Çakırözer ve Melih Aydın’ın Modernizm Yanılgısı

20.10.2023
A+
A-

Alman Bira Festivalinin çok doğru bir karar ile Valilik tarafından iptal edilmesinin arkasından kararı yanlış bulanlar;özgürlükler ve modernizme yaslanıyorlar.Kararı yanlış bulanlar içerisinde,sağda solda yazan çizen takımın sığ ve boş düşünceleri ile popülist politikacıların açıklamalarını geçiyorum. Sığ,cahil ve boş olmadığına inandığım CHP’nin Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer “Eskişehir’in kültür, sanat şehri, gençlerin şehri, yaşanabilir şehir olma özelliklerini bir anda ortadan kaldıran bir yasakla karşı karşıyayız. Biz, demokratik ülkelerde insanların bireylerin bir araya gelmesinin, huzur içinde güvenliklerinin sağlanarak bir araya gelmesinin mutlaka demokratik hak olduğunu inanıyoruz.”diyor.

Bugüne kadar Sayın Milletvekilinin partisine mensup Başkanların yönettiğini Belediyelerin her hangi bir etkinliği veya bir kurumun,şahısın organize ettiği bir etkinlik iptal edilmiş mi??Hayır…Seçim yaklaştı Belediyeler her hafta bir festival düzenliyor…Bira Festivali iptal edilemez diye bağıranlar daha geçen hafta “Kahve Festivali”gerçekleştirdi….Kim,nelerine müdahale etti.

Utku Bey’in deyimi ile “Demokratik Ülkeler” bireyleri bir araya geldiğinde halk sağlığı sorunu kabul ettiği “Alkolü” sınırlandırmak için kanunlar çıkartıyorlar….Modern hukuk devletinde otoritenin dayanağı hukuk kurallarıdır. Çocuk ve gençleri kamu sağlığı için tehdit olan alkol tüketiminin olumsuz sonuçlarından, tüm alkollü
içeceklerin kullanıldığı yerlerden ve tanıtımından korunan bir çevrede büyüme hakkı anayasa ile güvencesi altındadır.Utku Bey iyi bilir ABD’de alkollü araç kullanmayı bırakın,Polis aracınızın içerisinde boş içki şişeleri görse sizi silah zoru ile yaka paça indirir.Sıkı ise Paris’ten geçen Sen Nehrinin kıyı şeridini açık hava meyhanesine çevirin.Ama Eskişehirde Porsuk Kıyısında her şeyi yapabilirsiniz…..

11-12 yaşında ki çocuklar maç yaparken 1 metre ötesinde masa kurabilir hatta elinizde bira şişesi ile çoçukların maçını dahi seyredebilirsiniz.

İyi Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Melih Aydın da “Bira Festivalinin” iptal edilmesi ile Eskişehir’in modernlik sıfatını kaybettiğini düşünüyor.
Beyefendi, tanınırlığın her şey olduğu,bilgi ve eğitimin beş para etmediği popüler kültürün armağanı.Agresif ve pahalı reklam kampanyası ile hayatımıza girdi.Beyefendi gençlerin toplu şekilde “Alkol”tüketmesi ile modernlik arasında korelasyon kurduğuna göre daha “modern”ve ondan türetilen modernite kavramının ne olduğunu dahi bilmiyor.Bilmemek değil,öğrenmemek ayıp.

Modernitene: Din, felsefe, ahlak, hukuk, gelenek, tarih, ekonomi ve siyasetin eleştiriye açılmasıyla başlar.Bilimsel,siyasal, kültürel ve sanayi devrimi ile rönesans ve reform hareketleri ve aklın üstünlüğüne vurgu yapan,modernitenin entelektüel temellerini oluşturan aydınlanma moderniteye geçişin süreçleridir. Avrupa’nın iç dinamikleri sonucu ortaya çıkan modernite bir proje iken,modernleşme;bu projeyi mümkün kılacak sanayileşmeyi, bilimsel
devrimi, teknolojik ilerlemeyi içeren kurumsal ve yapısal
dönüşümü içerir.
Modernite sürecinde içerisinde yaşanan değişim ve yenilenme, siyasal yaşama da yansır. Yukarıda anlatılan tarihsel gelişmeler ile Modern devletin varlığı ortaya çıkar.Bizim gibi oluşumun dışında kalan ülkelerde,ideal kabul edilen modernite “Batılılaşma ve modernleşme” kavramı ile kimi zaman kendi iç dinamikleri kimi zaman da batılı ülkelerin zoruyla aynı süreçler yaşanır.
Melih Aydın’ın öğrenmesi gereken;
Diderot, D’ Alembert ve Helvetius’un,
Rousseau,Montesquie, Condillac, D’Holbach ve La Mettrie,Newton, Hobbes ve Locke,Hume, Adam Smith, Adam
Ferguson ve Reid,Leibniz, Christian Thomasius, Christian Wolff,
Friedrich Jacobi, Mendelsson, Kant, Herder, Goethe ve Hamann gibi “Modernizmin”kurucusu düşünürler;aklı önceliyorlar çok basit tabirle “Kafayı çekerek modern olursunuz” demiyorlar.
Demek ki modernizm ile halk sağlığı için zararlı alkol tüketimi arasında bir bağ yokmuş…….
Ağızlarından bilim ve aklı düşürmüyorlar.Ama ne bilimden haberdarlar nede akıl yürütmeden…

Melih Aydın’ın anlamını bilmeden kullandığı “Modern” kavramının doğduğu Avrupa medeniyeti,teorik olarak aklı ve insanı merkeze alarak, toplumsal yaşamı rasyonalize eder.
Aklı ve insanı merkeze alan Avrupa “Kamu sağlığı sorunu”olarak kabul ettiği alkol tüketimine karşı kararlar ve yasaklamalar getirirken,Eskişehir Büyükşehir Belediyesini yönetmeye talip olan Melih Aydın “Alkol tüketimini”modernlik zannediyor…..

Melih Aydın’a sormak istiyorum.Kendi oğlunun çocukluk,ergenlik ve gençlik döneminde bulunduğu çevrelerde alkolsüz yaşam durumlarını mı tercih eder yoksa oğlunun alkol tüketmenin baskısı altında olduğu bir yaşamımı.
Aynı soruyu içtikleri alkolün fotoğrafını sosyal medyada teşhir eden şeylerede soruyorum.

Evlerinize gittiğinizde çocuklarınızın yüzüne baktıktan sonra bu soruya cevap verin lütfen…

Veya yaz aylarında alkollü motorsiklet sürücüsünün ölümüne yol açtığı 18 yaşında ki kız çocuğunun fotoğrafına bakarak……..

İsteyen alkol tüketir isteyen tüketmez.Tüketende istediği kadar içebilir ama istediği her yerde içemez.Özellikle çocukların ve gençlerin yanında…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.