Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 20°C

Yağlayıcılarda bor kullanımı

Yağlayıcılarda bor kullanımı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Mehmet Ay, yakın zamanda polimer bazlı bir bornitür içeren gres geliştirdiklerini, patentini aldıklarını ve sanayi uygulaması için çalıştıklarını kaydetti.

Yağlayıcılarda bor kullanımını anlatan Ay, Antik Çağ’dan günümüze hareket eden parçaların aşınmasını azaltmak, sürtünmesini kontrol etmek için yağlayıcı kullanıldığını belirtti. Yağlayıcıların önemli işleve sahip olduğunu anlatan Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Mehmet Ay, günümüzde yüksek hızda hareket eden parçaların yağlanması için kullanılan yüksek kapasitedeki yağlayıcıların sürtünme sırasında kaybedilen enerjinin kazanılması, enerji maliyetinin düşürülmesinin sağlanması gibi etkileriyle çevreye büyük katkıları olduğunu söyledi. Ay, ülkemizde de geliştirilen bornitürün önemli bir katı yağlayıcı olduğunu kaydetti.

Hem borun hem de macunumsu bir yapı olan greslerin öneminden bahseden Mehmet Ay, yakın zamanda polimer bazlı bir bornitür içeren gres geliştirdiklerini, patentini aldıklarını ve sanayi uygulaması için çalıştıklarını kaydederek, “Üniversitede yaptığımız bu polimer gres sayesinde hem sürdürülebilir bir gres geliştirmenin yolunu açtık, hem de karbon ayak izini düşürmeye ve daha çevreci bir yağlama sistemi geliştirmeye imkân sağlamış olduk” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.