Site Rengi

DOLAR 32,4950
EURO 34,5933
ALTIN 2.480,51
BIST 9.567,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 21°C
Cum 16°C
Cts 19°C

Bir Muhtar = 2 Belediye Başkanı Bir Genel Sekreteri Eder mi?

09.03.2021
A+
A-
Muhtar deyip geçmeyin Adalet Partisi döneminde bizim Sivrihisar’ın bir köyünde Muhtar Basri vardı. Bir senatör iki vekili gecenin bir yarısı köye  getirmesiyle nam salmıştır.
Aslı rücu eden hikaye şöyledir:
Adalet Partisi’nin senatör ve milletvekilleri Seyfi Öztürk, Ömer Ucuzal ve Şemsettin Sönmez, Ankara’dan gelirken yol üzerindeki köylere  uğrarlarmış ama Emirdağ sınırındaki bizim köye, ters istikametten dolayı, yolları bir türlü  düşmezmiş.
Muhtar Basri de kudretli bir muhtar üstelik… Demirel’in ahbabı Terlikçi Vasfi’nin asker arkadaşı…
Israrla vekilleri köye davet ediyor, her defasında Seyfi Öztürk tamam bu hafta Ankara’dan Eskişehir’e dönerken bizim köye uğrama sözü veriyorlar ama şehirdeki bir merasime katılmak için transit geçiyorlar, bunu duyan Muhtar Basri, Terlikçi Vasfi’den aldığı güçle arıyor senatör ve vekilleri…
“Bakın bizim köy Angara’ya daha yakın, ya siz gelirsiniz ya da ben yarın Demirel’e gider üçünüzü de hoplatırım” der ve Muhtar Basri’nin kudretinden çekinen vekiller gecenin 11’inde de olsa soluğu  köyde alıp çiftçinin, köylünün dertlerini dinlerler, çözüm yolu için söz verirler.
***
Şimdi bu bağlamda şu konuya değineceğim:
Geçtiğimiz hafta Seyitgazi Muhtarlar Derneği’nin seçimi vardı.
Mevcut başkan, aynı zamanda Beykışla Muhtarı Erhan Erden yeniden aday, karşısında da Aksaklı muhtarı Abdullah Akkurt aday…
Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, aslen Seyitgazili olan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Kırka’nın gelini Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, ‘Erhan Erden kazanmasın’  diye canhıraş bir şekilde gayret ediyor hatta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bile devreye girip irtibatta olduğu birkaç muhtarı bizzat arayıp Abdullah Akkurt’a destek veriyorlar ama sonuç nafile… Erhan Erden 51 oyun yarısından fazlasını yani 31 oy alırken rakibi 20 oyda kalıyor!
Muhtarlar Derneği Başkanlığı aslında sembolik bir makam…
Küçük bir ilçede kim olursa olsun ama bir metropol Belediye Başkanı niye bu işi hayat-memat meselesi yapar ki!
Seyitgazili olan Kazım Kurt ve eşrafı Kadir Kodak, Necati Sarıca irtibatta oldukları muhtarları arayıp Erhan Erden’in karşısındaki adaya oy istiyor! Uğur Tepe ve tüm belediye meclis üyeleri hatta çalışanlar hepsi müdahil oluyor.
Sonuçta Kazım Bey’in kendi köyü olan Yenikent Muhtarı bile Erhan Erden’in yanında yer alıyor.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce de Özellikle Kırka civarındaki köylerin muhtarlarına baskı derecesine kadar nüfuz etmeye gayret ediyor ama nafile… Hatta Kazım Kurt ‘bu adam seçilirse 2023’te başarılı olamayız, Büyükşehir hedefimiz bile  sıkıntıya girer’ diyerek muhtarlara üstten üstten konuşuyor; yine Erhan Erden ipi gögüslüyor.
***
Bu iki belediye başkanı ve bir genel sekreter, muhtarlara; ‘daha üç senemiz var, hizmet alamazsınız’ şeklinde baskılar yapıyor ama muhtarlar baskıya boyun eğmiyor, hizmeti ve istikrarı tercih ediyorlar.
***
Peki Kim bu Erhan Erden?
Seyitgazi Ziraat Odası
Muhtarlar Derneği Başkanı
Beykışla Sulama Kooparatifi Başkanı
Beykışla Muhtarı
Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi

Seyitgazi Ziraat Odası bölgede kısa sürede örnek bir ziraat odası haline geliyor, çiftçinin ihtiyaç duyduğu her türlü zirai bayilikleri alıp oda bünyesinde market açıyor.
Aynı zamanda odanın Kırka’ya şubesini açınca bu hizmetler birden gündeme oturdu, vatandaş nezdinde çok büyük destek gördü. Çok konuşulmaya başlayınca ‘haa bu adam artık çok sivriliyor’ diyerek siyasiler saldırmaya başlıyor. Ama kaymakam  Kutsal Baytak, çiftçinin yararına olan bu çalışmalara  hep destek oluyor, hatta yön gösteriyor.

Neticede Seyitgazi’de bir hafta boyunca fırtına koparılan Muhtarlar Derneği seçimi neticeleniyor ve Erhan Erden görevine tekrar seçiliyor .
İlçede herkes; ‘bir muhtar iki belediye başkanı, bir genel sekretere karşı eze eze seçimi aldı’ yorumunu yapıyor ya da hepsi ‘bir muhtar etmiyor!’
Ama yine de bizim köyün muhtarı kadar kudretli olamaz, Muhtar Basri iktidar partisi vekilini 2 saatte köye getirtiyor ama şimdi değil Erhan Erden, vali bile üç iktidar partisi vekilini bir araya getiremez!
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.