Site Rengi

DOLAR 32,4752
EURO 34,9525
ALTIN 2.437,31
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C

URAYSİM’den Kimler Rant Sağlar?

28.02.2021
A+
A-

Dört buçuk milyon m2’lik bir alan… Alpu ovasının bir bölümüne yapılması planlanan URAYSİM Projesi…
Tam adı “Ulusal Raylı sistemler Araştırma ve Test Merkezi” Cumhurbaşkanlığı 11. Kalkınma Planı içinde yer alan milli bir proje…

*51 bin hektara sahip Alpu ovasının sadece %1’ine bile tekabül etmiyor ama tüm tarım arazileri istimlak ediliyor gibi fırtına koparılıyor, kim koparıyor?
Eskişehir’deki CHP’li belediyeler…
EBB Başkanı Büyükerşen’in zorlaması sonucu CHP’li Alpu Belediyesi yürütmeyi durdurmak için mahkemeye başvurdu.
11 Mart’ta üst mahkemece değerlendirilecek.
Sonuç ne olursa olsun, en az 2 yıl URAYSİM sekteye uğrayacak.
Cumhuriyet Halk Partili belediyeler ve siyasiler, genlerindeki ırsiyet icabı projeye karşılar. Malum boğaz köprüsüne bile karşıydılar, onları mazur görüyoruz. Onlar ESPARK önündeki kavşağa “Ulus Anıtı” diye tabir edilen heykele 12 milyon Türk lirası harcamayı meziyet sanıyorlar. Bu projenin köstekçileri olmaları doğal… Destekçileri ya da ilgisizleri kim, onu bir irdeleyelim.URAYSİM DESTEKÇİLERİ
Peki URAYSIM’i kimler istiyor?
-Anadolu Üniversitesi projenin sahibi ve uygulayıcısı
ESO yani Eskişehir Sanayi Odası… Özellikle Başkan Celalettin Kesikbaş ve yönetim kurulu üyesi Gürhan Albayrak boylu boyunca sahip çıkıyor.
-AK Parti İl Başkanı  Zihni Çalışkan
-Eskişehir Valisi Erol Akyıldız da devlet adına takipçisi
-MHP İl Başkanı İsmail Candemir…
***
ORTADA GÖZÜKMEYENLER
Peki iktidar partisinin Eskişehir milletvekilleri nerede?
* Ben 2012’de bu proje için emek harcayan Nabi Avcı hocamızın şimdi de katıksız bir şekilde URAYSİM’i desteklediğini düşünüyorum ama yakın zamanda herhangi bir beyanatını duymadım. Üzülerek ifade ediyorum ki  kendisi ortada gözükmeyenler kategorisinde…
* Emine Nur Günay, Özgürün basınında katıldığı bir programda; ‘buralar tarım arazisi olarak kalmalı’ gibi bir şey söyledi ama herhalde eksik bilgilendirilmiş ya da çalışmadığı yerden soru gelmiş olabilir.
*Peki Harun Karacan’a ne demeli? URAYSİM ilk gündeme geldiğinde ETO başkanıydı. Eskişehir ticaretine katkı sağlayacağını söylüyordu ama şimdi ise Eskişehir ile ilgili hiçbir konuda topa girmediği gibi bu konuda da ortada gözükmüyor!
Böyle bir mesele ‘yok gibi’ davranıyor, biz de kendisi yokmuş gibi davranıyoruz zaten…
* Duruşunu ve şehir gündemine ilgisini her zaman beğendigim MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak’tan herhangi  bir destek mesajı duyamadım.
***URAYSİM’E İLGİSİZLER
ETO, EOSB, MÜSİAD, ESİAD, TÜMSİAD neredeler?
URAYSİM’in yanındalar mı karşısındalar mı ?

Metin Güler ve Nadir Küpeli bu konuda net bir fikir beyan etmiş değiller ya da biz duymadık!
Herhâlde birisi EBBB ile ticaretinden dolayı, diğeri de gençleri dağa kaçıran adama kitap yazdırmakla meşgul olduğundan mütevellit, topa girmiyorlar!
Ya MÜSİAD… Sahi ne iş  yapar Hakan Duman, kaç üyesi var, kaçı aktif?
Twitter hesabında şehir gündemi ile ilgili bir tanecik beyanatına rastlayamadık.
Sayın Vali MÜSİAD’cıları pek ciddiye alıyor ama üç-beş bürokratik ziyaret harici Kanarya Sevenler Derneği‘nden farkı yok. Zaten sağdan say 5, soldan say 10 kişiden ibaret…
2019 seçimleri öncesi bazı belediye başkanlarını gönül adamı ilan ediyordu şimdi ne halde acep?
ESİAD, ESGİAD epeydir  yok piyasada ,aylardır bize gelen bir tane bültenlerine rast gelemedim.
TÜMSİAD sanki ülke genelinde bir suskunluğa mı büründü nedir bilinmez, sesleri çıkmıyor.
Ali Engiz‘in URAYSİM ve diğer konularla ilgili beyanatını göremiyoruz yoksa o da mı gönül işlerine daldı?
Pandemi herkesi sarstı maalesef… TÜMSİAD eskiden bu konularda daha aktifti.
***
KAFASI KARIŞIKLAR
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Süleyman Bakal
Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan
Demokrat Parti il Başkanı  Hüseyin Özcan
Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan
Hatta Alpu  Belediye Başkanı Gürbüz Güller
Alpu Ziraat Odası Başkanı Murat Tepe

Alpu Belediye Başkanı, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ve Gürhan Albayrak’tan Alpu raylı sistemler ihtisas endüstri bölgesi projesini dinleyince heyecanlanıp: “Bu Alpu’yu uçurur, gidip Yılmaz Hoca’yı ben ikna edeceğim” dediğinde, Celalettin Kesikbaş’ın: “Bakın, projeye hakim olabilecek kadar anladınız mı? Tam anlatamazsanız Yılmaz Hoca’yı ikna edemezsiniz bambaşka bir hâl alır. Sizi bile projeye karşı tavır aldırır” dediğinde “Alpu’da başta belediye olmak üzere çiftçi de iş isteyen genç de herkes kazanacak…” demiş ama şu an kendini yürütmeyi durdurmak için dava açarken bulmuştur. Aslında kafası en çok karışık olan ve ileride en çok pişman olacak kişidir.
***
URAYSİM KİMLERLE RANT SAĞLAR?
– URAYSİM bölgeye katma değer katacak.
– TURASAŞ’ın da taşınması ile beraber en az 2 bin kişiye istihdam sağlayacak.
– Bölgeye çok sürpriz ve kalibre yatırımcılar gelecek, bölge sanayi ve endüstri üssü olacak.
– OSB’nin liman bağlantısı genişleyecek ve Eskişehir’li sanayici, uluslararası piyasa ile rekabette avantaj yakalayacak.
– Arazi sahiplerinin tarla ve arsalarının değer kazanması da cabası…
Ama bu şehirde öyle bir algı oluşturuluyor ki adeta iktidar Eskişehir’e kötülük yapmak istiyor, sanki AK Partililerin çocukları Eskişehir’de yaşamıyor da şehir cezalandırılıyor, tarım arazileri yok edilmek isteniyor ve belediyeler CHP’de diye ceza kesiliyor.
Allah aşkına söyleyin, hükümet icraatları ve yatırımları açısından Eskişehir’in Konya’dan neyi eksik; hatta fazlası var! Eksik olan bir şey var ise de o da belediyecilikte iki park ve Porsuk bir de tramvay projesi ile 20 yılımızın heba olması…
***
Son olarak gerek siyasiler gerek ihtisas odaları, meslek  odaları, gerekse STK’lar; URAYSİM konusunda Anadolu Üniversitesi Rektörü bu şehrin evladı Prof. Dr. Fuat Erdal’ı, Vali Erol Ayyıldız’ı, Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş’ı, AK Parti ve MHP il Başkanlarını yalnız bırakmamasını bekliyoruz.
***
Şehrin ufkunu açacak bu proje, basit bir test merkezi olmaktan çok sanayi ve ticarette bir makas değişimidir, atılımın başlangıcıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.