BABEK’in Modern Kalesi Traktör Futbol Takımı…
İspanya’nın meşhur futbol takımı Barcelona, Katalan bölgesi için ne ifade ediyorsa, Traktör futbol takımı da Güney Azerbaycan (İran Azerbaycanı) Türkleri için bağımsızlık ve özgürlük anlamında onu ifade ediyor.
Konu oldukça eski ve derin1925 yılının Aralık ayında, Kaçar Türkmen hanedanı, İngiliz desteğiyle Muhammed Rıza Şah Pehlevi tarafından devrildiğinde, Türklerin yüzyıllardan beri devam eden İran hakimiyeti Farslara geçmiş oldu.
Pehlevi hanedanının, Türkleri kendi kimliklerinden uzaklaştırarak, İran’ı bir Fars ülkesi haline getirme çabalarının hedefinde, Güney Azerbaycan Türklerinin milli kahramanı Babek de vardı.
Baskı ile yıldırma politikaları, devlet gücüyle vakit kaybetmeden harekete geçirildi.
İranda Türk yok dendi.
Ülkede Türk olmadığına göre Babek de bir Fars kahramanıydı.
Peki Babek gerçekte kimdi?
798 yılında Erdebil’de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş, çocukluk yıllarında zenginlerin hayvanlarını gütmüş, çobanlık yapmıştı.
Delikanlılık çağına geldiğinde uzun boyu, güçlü bedeni, cesaretiyle tanınmış, kıvrak zekası ve güvenilir kişiliği onu halk tarafından, o dönemde “Arap işgalinde ki İran Coğrafyasının kurtarıcısı bu adamdır.” Gözüyle bakılmasına neden olmuştu.
Babek insanların beklentilerine çok geçmeden karşılık verdi. Türkmenleri etrafında topladı, Bezz kalesini karargah yaparak, düzenli bir ordu kurdu, işgalci Arap ordularını bozguna uğrattı.
Babek bir isyancı olarak yakalanıp, Araplar tarafından idam edildiğinde, geride milli refleksleri üst seviyede bir Türkmen ahali ve Bezz kalesini bırakmıştı.
Bezz kalesi sonraları Türkmenler tarafından Babek’in kalesi diye anılmaya başlandı. Her yıl Temmuz’da üç gün süren kale ziyareti gelenek haline getirildi.
Pehlevi hanedanı 1979 yılına kadar süren diktatörlük döneminde Babek’i Farslı yapamadı ama yerine kurulan İslam Cumhuriyeti Babek’i Şii taassubunun içine sokarak, sıradanlaştırma politikalarını ön plana çıkardı.
Kaleyi ziyaret edenler için “Biz şehirlerde içki içirmediğimizden alkolikler kaleye gidip içki içiyorlar” yalanını uydurup, Babek’in kalesini ziyaret eden Türkmenleri tutukladı ve ağır hapis cezaları verdi.
Güney Azerbaycan Türkleri hatıraları küllenmekte olan Babek’in ateşini, ancak Babek’in kıvrak zakasıyla ölçülebilecek yeni; yeni olduğu kadarda Demokratik başka bir direniş metoduyla hayata geçirdiler.
Bir Futbol Takımı ile…
Bu takım,Tebriz de, bir Traktör fabrikasının futbol takımıydı. Forma rengi kırmızıydı. Kısıtlı bir taraftar gurubu vardı ve ikinci ligde oynuyordu.
Güney Azerbaycan Türkleri Traktör Futbol Takımının etrafında hızla kenetlenirken, takım İran süper ligine yükselmişti..
Artık büyük takımlarla müsabakalar yapacaktı.
İran’ın başkenti Tahran’ın iki büyük takımı “Perspolis” ve “İstiklal” daha önceleri Tebriz deplasmanına gittiklerinde taraftar desteği bulabiliyorlarken, şimdi sadece Traktör takımını destekleyen taraftarların, önünde futbol oynamak zorundaydılar.
Tahranda da iki büyük takım açısından taraftar desteği tersine dönmüştü. Şehirde çoğunluğu teşkil eden Türkmenler, daha önceki yıllarda olduğu gibi, şehirlerinin takımlarını değil Traktör takımını destekliyorlardı.
Bugün otuz milyon nufusu aşan güney Azerbaycan Türkmenlerinin taraftarı olduğu, kutsiyet kazanan bir futbol takımı var.
Traktör.
Ve İran’da Babek’in Kalesinden çok daha fazla ses getiriyor.
Tabii Babek’in ölümsüz hatırasını yad ederek.