Düne Nasıl Güvenelim, Yarına Böylemi inanalım !
CHP’nin Büyükşehir adayı Ayşe Ünlüce Hanım düne güvenin diyor.Kendisinin en üst yönetici olduğu dönemle ilgili 1 Ocak 2022 yılında kaleme aldığımız “Dün”de yaşanan ihale hikayesini tekrar yayınlıyoruz..Düne güvenip güvenmemek size ait..
25 senedir Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Halk Partili elitlerin eşleri, bacanakları,kayınları, kayınlarının damadı,yeğeni, yeğenin çocukları tarafından yönetiliyor.Nepotizm her tarafı çürütmüş.. Bugün resmi evrak,bilgi ve belge üzerinden Kent Evi ihalesi ve süreci üzerinden çürümüşlüğü anlatacağım.
Kent Evi bitirilmesi yılları alan,zar-zor bitirildikten sonra;Eskişehirin basın ve bilboard baronu özgürün 16 şirketinden birisine takdim edilen bir yer.Lütfen arkanıza yaslanın ve burnunuzu kapatın ki çürümüşlük kokusu sizi rahatsız etmesin.
KENTEVİ İNŞAATINDA DÖNEN DOLAPLAR
Büyükşehir Belediyesi 07/01/2013 tarihinde “Kentpark içerisinde Kent evi Yapım İşi” nin ihalesini gerçekleştirir.
İhaleyi 17 Milyon 900 bin TL bedelle
Petkon Müh.İnş. Taah.Tic. San.Ltd.Şti yüklenir. Büyükşehir Belediyesi ve yüklenici arasında 13 Şubat 2013 tarihinde imzalanan sözleşmenin akabinde 19 Şubat 2013 tarihinde de işe başlaması için yükleniciye işin yer teslimi yapılır.
İş başlanamaz.Büyük bir rezalet ortaya çıkar. Kent Evi”nin yapılacağı alanın mülk sahibi TOKİ’dir ve TOKİ’den muvafakat alınmamıştır.Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesinin liyakat sahibi elitleri “Arsa sahibinden muvafakat alınmadan ihaleye çıkılmış olması nedeni ile sözleşmenin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını” gerekçe göstererek 09 Mayıs 2013 tarihinde 1521 sayılı Belediye Başkanının oluru ve onayı ile sözleşmeyi fesh eder.
Müteahhit firma Belediye’nin çapsızlığı,beni ilgilendirmez diyerek Büyükşehir Belediyesi’nin ihalenin iptali için Eskişehir 1.İdare Mahkemesine dava açar. Eskişehir 1.İdare Mahkemesi 11 Temuz 2014 tarihin de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığının işleminin iptaline karar verir.Bu arada da ihale yapılmadan önce yapılması gereken işlemi yaparlar TOKİ’den muvafakat alırlar.
Mahkeme kararı üzerine 13 Ağustas 2014 tarihinde “İşyeri Teslim Tutanağı” düzenlenerek yükleniciye işyerinin tesliminin yapılır. Büyükşehir Belediyesini yöneten elitlerin çapsızlığı yüzünden 18 ay ertelenen iş artık fiilen başlaybaşlayacaktır.
Burada betonarme bina güçlendirmesi ile 4 adet betonarme bina ile nikah salonu, kokteyl binası, gazebo (açık nikah salonu),giriş kuleleri, restoran kulesi ve çevre düzenlemesini ihtiva eden altı ana gruptan oluşmaktadır.
“İhale götürü bedel esasına dayalı olarak anahtar teslimi üzerinden yapılmıştır.Anahtar teslim götürü bedel işlerde yaklaşık maliyetin belli olmasından dolayı, söz konusu iş öngörülebilir ve bütün olarak değerlendirilir. İşin kalitesinin daha kontrol edilebilir olması işin planlı ve hızlı bir şekilde eksiksiz tamamlanmasını sağlayacaktır.
Anahtar teslim götürü bedel işlerde yaklaşık maliyetin belli olması, işin yapım süreci devam ederken sözleşme, proje ve eklerinde yapılan değişikliklerin öngörülmeyen maliyetlere sebebiyet vermesinin önüne geçer.
Bu hususta idarenin bu iş için ayırdığı bütçenin verimli kullanmasına dayanak sağlar.”Bunlar benim yorumlarım değil. Kanununun emri ve iddianamenin yasal dayanakları.Acaba Kent Evi yapım işi öngörüldüğü gibi mi yapılacaktır..Devam edelim…
Kent Evi inşaatı devam ederken nikah salonu ve kokteyl binası için projenin imalat safhasında proje revizyonları yapılır..İmalat kalemleri için 30 Mart 2015 tarihinde 1405 sayılı Başkanlık onayı ve oluru ile birinci mukayeseli keşif düzenlenerek 1 Milyon 511 bin TL tutarında iş artışı yapılır..İş artışı,işin %8,468704 oranına tekabül ediyordur..
Fakat 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 4.maddesinde “Sözleşmelerde, ihale dokümanında yer alan şartlara aykırı hükümlere yer verilemez.Bu kanunda belirtilen haller dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamaz ve ek sözleşme düzenlenemez” hükmü ile işe ait sözleşmenin 3.maddesinin 3. fıkrasında “İşin sadece yapılma yeri ve ödeme şartlarında değişiklik yapılabileceği, bunun haricinde iş ile ilgili olarak herhangi bir değişiklik yapılamayacağının açık olmasına rağmen iş artışı yapılır.
Yetmez,birinci mukayeseli keşiften sonra projelerde bulunmayan ancak idarece uygun görülen imalat kalemleri için 31 Aralık 2015 tarihinde 4098 sayılı Başkanlık onayı ve oluru ile tekrar ikinci mukayeseli keşif düzenlenerek;1 Milyon 800 bini geçkin tutarla işin %9,994884 oranına tekabül eden artış daha yapılır.
iki adet mukayeseli keşif sonucunda anahtar teslim götürü bedel işlerde yasanın imkan verdiği %10’luk keşif artışı sınırına ulaşılması ve sözleşme kapsamındaki işlerin tamamının yapılması halinde sözleşme bedelinin %17,429670 oranında zorunlu imalat artışı bulunduğu sonucuna varılması üzerine, işin sözleşmesinde yer alan fakat henüz yapımına başlanmamış bulunan yapım işinin 4 ana grup olan gazebo, giriş kuleleri, restoran kulesi ve çevre düzenlemesi Başkanlığın 27 Aralık 2016 tarihli ve 1889 sayılı olur ve onay yazısı ile mevzuatına aykırı şekilde iptal edilerek ihaleden çıkarılır.
Neticede”Kent Evi” yapım işi başladıktan sonra yapılan mevzuata aykırı proje değişiklikleri ile toplamda beş adet mukayeseli keşif yapılır.İşin mevcut ödenek ile bitirilemeyeceğinin anlaşılması üzerine, iş eksiltilmesi yolu ile yapım işinin muhtevasında bulunan 4 ana grup ihale kapsamından çıkarılır. Eksiltme yapılan işlerden sonra kalan nikah salonu ve kokteyl binası işini tamamlamak için proje tekrar tadil edilir.İhale şartnamesi dışına çıkılarak iş artışı ile ihale bedeli artırılır. 17 milyon 853 bin tutarında ki mevcut bütçenin, 16 Milyon 804 Bin TL’si ile sadece nikah salonu ve kokteyl binasının inşa edilmesine için harcanır.
Yukarıda ki teknik bilgiler, Kent Evinin ihale sürecinden sonra başlayan süreçte Büyükşehir Belediyesinin kendi iç yazışmalarından, müfettiş raporlarından oluşan bilgi ve belgeler üzerinden hazırlanan iddianameden.Hukukçu ve ihale uzmanı değilim. Danıştığım hukukçular ve ihale işi yapanlar,iddianamenin hiç bir muğlaklık taşımadan mükemmel hazırlandığı görüşü taşıyorlar.
Bütün iş artışları ve eksiltmeleri için Belediye Başkanının onayı ve oluru alınmasına rağmen;Yılmaz Hoca da ilk duruşmada topu daire başkanına atar.
Hocamızın kaçak binasını danışmanı yapar, Belediyesinde ki usulsüz iş ve işlemleri
87 yaşında sayın hocanın artık kendilerinin sorumluluğu üstlenme zamanının geldiğini düşünüyorum….
Hocanın atadığı yönetici elit daire başkanı beni ilgilendirmiyor fakat imza attırılan mimar, mühendis ve teknikerlerin mecbur bırakıldıklarını düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesin de çalışan kadın teknik personelin imza atmadıkları için sürgün edildiği düşünüldüğünde Belediyede çalışan memur ve işçinin sahipsiz ve yalnız olduğunu ortaya çıkıyor..Acaba kadın teknik personeller hangi işe imza atmadıkları için sürülmüş olabilir……..Kent Evi” olabilir mi ????
AK Parti’nin adayı Nebi Hatipoğlu,Ayşe Ünlüce’ye “Bir kadın olarak kadınlar için ne yaptınız”dediğinde ortalığı yıkmışlardı…Ortalığı yıkanlar haklıymış!!!!Ayşe Hanım bir kadın olarak,bir kadın personeli imza atmadı diye Han’a sürmüş.Çünkü kadınlar sürgün edilirken hanımefendi Büyükşehir Belediyesinin 1 numaralı yöneticisiydi..