Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 20°C
Çar 20°C

Eskişehir ihracatı yüzde 12,4 arttı

Eskişehir ihracatı yüzde 12,4 arttı
03.12.2023
A+
A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı Kasım 2023 ihracat rakamlarına göre Eskişehir’in ihracatı yüzde 12,4 artarak 1,3 milyar dolar oldu.

Eskişehir’in 2023 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,4 artarak 1,3 milyar dolar oldu. Türkiye’nin ihracatı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 28,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 11 ayında 232 milyar 9 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı Kasım ayında tarihin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşmış oldu.

“İstikrarlı büyüme için ihracat, yatırım ve üretimimizi artırmalıyız”

Açıklanan ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Hem dünya hem ülkemiz ekonomik açıdan zorlu bir dönemden geçiyor. Küresel olarak ticarette bir durgunluk yaşanıyor. Ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketi, yakın coğrafyamızdaki savaşlar ve dünyadaki ekonomik durgunluğa rağmen büyümeye ve ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz. İhracatımızı artırdıkça yatırımlarımız da beraberinde geliyor. Yatırım, üretim ve ihracatımızı birlikte artırarak sürdürülebilir ekonomik büyümeyi istikrarlı hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

“Dış ticaret açığındaki gerileme sevindirici”

Artan ihracat rakamlarıyla birlikte özellikle son 4 ayda ithalat rakamlarında ve cari açıkta da bir gerileme yaşanmasının sevindirici olduğunu belirten Kesikbaş, “Eskişehir olarak yıllardan beri cari fazla veren bir üretim üssüyüz. Bunun ülkemiz adına da sinyallerinin alınmaya başlanması gelecek için ümit vadeden bir durum. Bu noktada özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının en üst düzeyde desteklenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yine ihracatımızın yüzde 45’ine yakın bir kısmının Avrupa’ya yapılıyor olması ‘yeşil mutabakat’ sürecinin ülkemiz adına ne denli kritik olduğunun bir göstergesi. Hem yeşil mutabakat hem de cari açık ekseninde enerji konusu, ülkemizin en ciddi gündem başlıklarından biri konumundadır” ifadelerine yer verdi.

“Yeni ihracat pazarları geliştirmeliyiz”

Küresel ekonomik büyüme beklentileri için açıklanan tahminlerde gelişmekte olan ülkelerin büyüme beklentilerinin daha yüksek olduğunun altını çizen Kesikbaş, “Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde özellikle Avrupa pazarında ciddi bir durgunluk beklenmekte. İhracatını belirli bir seviyeye taşıyan ülkemiz, bu noktadan sonra yeni pazarlara ayrı bir önem vermeli. Pazar çeşitlendirmesinin artırılması, yurt dışı talepteki dalgalanmalara karşı cari dengenin korunması açısından son derece kritik. Devletimizin özellikle yeni pazarlara giriş yapacak ihracatçıları teşvik ve uygun kredilerle desteklemesi söz konusu pazarlarda süreklilik sağlanması açısından gereklidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.