Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

ESOGÜ Tıp Fakültesi’nden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Açıklaması

ESOGÜ Tıp Fakültesi’nden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Açıklaması
02.12.2023
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Bilge 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bilgilendirici bir açıklama yaptı. 

Prof. Dr. Uğur Bilge’nin açıklaması şöyle: “Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütülmüştür. Bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık günü Dünya Engelliler Günü olarak ilan edilmiştir. 2023’ün Dünya Engelliler Günü teması ‘Engelli Kişiler İçin, Engelli Kişilerle ve Onlar Tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak ve Onları Kurtarmak İçin Birlik Olmak Üzere Eylem Halindeyiz’ olarak belirlenmiştir. 

2023 teması, dünyayı engelli insanlar için daha iyi ve daha adil bir yer haline getirmek için herkesin birlikte çalışmasına vurgu yapmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bugün dünya nüfusunun %16’sını temsil eden 1,3 milyardan fazla insan önemli düzeyde engellilik yaşamaktadır. Birçok engelli kişi daha erken ölmekte, çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riski daha yüksek olmakta, günlük yaşamda nüfusun geri kalanına göre daha fazla kısıtlama yaşamakta ve sağlık hizmetine rahat ulaşamamaktadır.

Bu daha kötü sağlık sonuçlarına ve ‘sağlıkta eşitsizliğe’ yol açmaktadır ki bunların çoğu düzeltilebilir faktörler nedeniyle olmaktadır. Bugünün en önemli konusu ise bu sağlık eşitsizlikleri nedeniyle engelli kişilerin sıklıkla geride bırakıldığını göstermektir. Herkes için iyi bir sağlık ve refahın sağlanması ve engelli kişilerin sistemlere anlamlı katılımının gerektiği net bir şekilde hatırlatılmaktır.

Göçmenler, mülteciler ve engelli kadınlar gibi belirli grupların geride kalma riski daha da fazladır. Bu bağlamda engelli kişilerin kuruluşlarının, sağlık hizmetlerinin oluşturulmasında ve karar verici aşamalarda söz sahibi olmaları, sağlık çalışanlarının engellilerin eğitimi ve sisteme kolay ulaşmaları konusunda destek olmaları önemlidir. Tüm toplum engelli hakları için bir arada hareket etmelidir.”  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.