Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 19°C
Az Bulutlu
Eskişehir
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 20°C
Çar 20°C

KADINA SEÇME ve SEÇİLME HAKKI GERÇEK BİR DEVRİMDİR

KADINA SEÇME ve SEÇİLME HAKKI GERÇEK BİR DEVRİMDİR
05.12.2022
A+
A-

Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısi Dilara Tambova yaptığı açıklamada;Türk İnsanı ve özelikle Türk Kadını için yeri doldurulamaz olan Mustafa Kemal Atatürk! Kadının; her alanda, eşit yurttaş olabilmesi adına gerekli tüm yasal düzenlemelerin hazırlanmasında öncülük etmiştir. Öncelikle; medeni kanun ile aile içinde, daha sonrasında ise sosyal ve siyasal hayatta söz sahibi olmasının ve doğrudan yönetime gelebilmesinin yolunu açmak adına, belediye ve parlamento seçimlerinde oy kullanabilmesi ve aday olabilmesini sağlayan kanunların çıkarılması; Atatürk’ün, ne kadar büyük bir vizyon ve öngörüye sahip olduğunun açık bir ispatıdır dedi

Tambova,Avrupa’nın pek çok gelişmiş ülkesinden önce çıkarılan, Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı tanıyan yasanın, gerçek bir devrim olduğu aşikârdır. İlk olarak 1930 yılından itibaren,yerel seçimlerde; belediyeler, muhtarlıklar ve meclis üyeliği adaylığının ardından; kadının, siyasette daha aktif ve etkin olabilmesini sağlamak adına, 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilebilmesini sağlamak, çok ileri ve medeni bir adımdır.

DSP Genel Başkan Yardımcısi Dilara Tambova,Bugün gelinen süreçte ise iktidarın, kadınları; her fırsatta eve hapsetme istediği, çalışma hayatında ve siyasi yönetimlerde olmasına tahammül dahi edemediği ve kadınlarımıza hep edilgen roller biçildiği bir ortamda, Büyük Atatürk’ün engin öngörüsüne bir kez daha saygı duymamak elde değildir.
Yıllardır, aktif siyasetin içinde olan bir Türk Kadını olarak, bugün sahip olduğum tüm haklara, bu özgüven ve cesarete, yıllar önce atamızın, bizlere açmış olduğu yol sayesinde eriştim. Bugün ve daima, bu haklı gurur ve kararlılıkla, kadının; toplumların asli unsurları olduğu ve her alanda tam hâkimiyet kurmaları gerektiğine olan inancımla yoluma devam etmekteyim. Bu duygu ve düşüncelerle, 5 Aralık Kadın Hakları günümüzü içtenlikle kutluyorum ifadesini kullandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.