Odunpazarı Belediyesi Part 1: Millet Cefada Bunlar Sefada
Devlet devamlılığını sağlamak, toplumsal ihtiyaçları karşılamak ve düzenleyici rolünü yerine
getirmek için ekonomik sistem içinde devlet eliyle yapılan harcamalar, devlet gideri veya kamu harcamaları olarak adlandırılır.
Kamu adına harcamaları yapan devlet idaresi de ‘kamu Yönetimi’ dir. Gelişmiş ülkelerde kendi başına disiplin olan kamu yönetimi bu harcamaları kamu harcamaları teorilerine göre yaparlar. Bu teorileri sahiplerinden Peacock-Wiseman’a göre savaş, salgın, afet gibi olağanüstü durumlarda kamu harcamalarında artış yaşanacaktır.
Bütün dünyada 2020 yılı başında başlayan pandemi sürecinden bugüne yapılan kamu harcamalarında olağanüstü artış bu teoriye anlam katar.
Devlet, harcamalarını merkezi idare yönetimi ve yerel yönetimler eli ile gerçekleştirir. Bu harcamaların yerel yönetim ayağı olan Eskişehir’deki belediyelerin 2021 meclis denetim raporlarını okumaya başladık. Kötü ve yeteneksiz belediye yönetici elitleri sayesinde ben de belediyeci oldum. Odunpazarı Belediyesi’nin 2021 harcamaları beni hiç şaşırtmadı. Çünkü yönetim mentallerini geçmiş yıllardan ve eylemlerinden biliyoruz. 2 yıldır hepimiz ekonomik sıkıntı yaşarken bunlar kamunun parasını yine yeniden har vurup, harman savurmuşlar. Ekonomik sıkıntının kitleleri etkilediği dönemde belediyede sosyal yardım harcamalarının artmasını beklersiniz değil mi?
Eğer o belediyenin adı Odunpazarı ise ve yönetenler Mercedesli solcu Kazım Kurt ve villalı yoldaşları olursa çok beklersiniz. Belediyenin harcama başrollerinde yine Basın ve Özel Kalem müdürlüğü var. Bu müdürlüklerin başında da kadın dövmekten sabıkalı, solcu Kazım Kurt’un sınavsız, KPSS’siz hampadan memur ve müdür yaptığı villada oturan Şenol Durur adlı kişi var.
Odunpazarı Belediyesi Basın Müdürlüğü mal ve hizmetlerini ‘doğrudan temin yolu’ ile gerçekleştirmiş. Bu yöntemde ihale yapılmaz, ilan olmadığı için kimse duymaz, ilgili firmanın o işi yapması için yeterli olup olmadığı aranmaz. Piyasadan fiyat araştırılır. Emin olun fiyat araştırma da tamamen illüzyon ve hikayedir. Evrak tamamlanır. Kısaca 2021 yılının doğrudan temin sınırı olan 121 bin 405 TL’ye kadar istediğiniz adama istediğiniz işi verirsiniz. Tabiii KDV hariç… Basın Müdürlüğü ne kadar harcama yapmış, bilmiyoruz. Rapora yansıyan rakamlara göre. 2 Milyon 426 bin 552 TL’lik çeşitli kalemler de hizmet almış. Yerel televizyon Kanal 26’ya 82 bin 700 TL ödenirken Blue Medya’ya 7 bin 375, Sekiz Reklam’a 1 bin 250 TL çalışma sunumu olarak ödenmiş.
3D Teknoloji isimli firmaya 1000 Bayrak, 1000 Afiş ve 100 bin adet broşür basımı karşılığı 129 bin 800 TL ödenirken, Eskişehir Reklam’a sadece ve sadece 12 bin 800 broşür karşılığında 125 bin 363 TL ödenmiş. Muhtemel bu broşürler altın kaplama çünkü 2000 bayrak+afiş+100 bin broşüre ödenen paradan daha fazla…
Eskişehir Reklam’ın 16 şirketli Özgür’ün basın grubu içerisinde olduğunu da ekleyelim…
Medya baronu Özgür’ün 16 şirketi arasındaki Yirmialtı Pusula, Özgür Dijital, Adarga Reklam, Kampüs Medya’ya Bilboard, CLP ve araç giydirme işi için 1 Milyon 282 bin 040 TL ödenmiş.
Büyük solcu Kazım Kurt’u Anadolu’nun en başarılı belediye başkanı ilan eden, Kazım Kurt’u eleştirdiği için bir partinin il başkanına çakan bir basın şeyinin reklam ajansı unutulmamış; ona da 75 bin TL’lik dış cephe işi yaptırılmış.
Z.Ö isimli bir kişiye 6 ay boyunca ‘reklam çalışması’ adı altında 49 bin 560 TL ödenmiş. İlginç değil mi? Belediyede o kadar adam istihdam ediyorsun, Özgür’e dünyanın parasını ödüyorsun sonra dönüp bir kişiye ‘reklam çalışması’ yaptırıyorsun. Bu çalışmayı görmek hakkımız diye düşünüyorum.
Basın Müdürlüğü bütçesinden Eriza Bilişim’den 137 bin 700 TL tutarında yazılım, Beyaz Web adlı firmadan da 109 bin 150 TL’lik web geliştirme hizmeti alınmış. Buradan belediye yönetim hukukuna “, vakıf insanlara sormak istiyorum: Odunpazarı Belediyesi’nin yönetim şemasına baktım ‘bilgi işlem’ diye bir müdürlüğü var. O müdürlük var ise basın müdürlüğü bu satın almaları yapabilir mi? Yaparsa o zaman niye ayrı ayrı müdürlükler kurulur? Kamu yönetiminin cazibeli kelimeleri vardır: Yönetimde etkinlik, verimlilik gibi… Bu kelimeler; ‘herkes kendi işini yapsın’ın süslü halidir. Tabii ki amaç iş yapmak olana geçerli bir kural.
Basın müdürlüğünün bütçesinin şifrelerini çözecek sorunun cevabı hâlâ gelmedi.
Özgür’ün basınının eski bir köşe yazanı ile malum kişinin sosyal medyada başlayan tartışmalarının sonucunda köşe yazanı şunları yazmıştı: “Önceki patronum, şimdiki patronum fark etmez. Ben bir şey almadım, satmadım. Şenol Durur’un patronlarımla arasında bi’ şey olduysa onu da bilemem!” diyor.
“Çıksın hemen açıklasın, kime ne kadar ne verdi? Bekleyeceğim ama çok değil!”
Biz de o gündür bu gündür bekliyoruz.
Lütfen bizi takip edin turpun büyüğü, özel kalem müdürlüğünün harcamalarında.