Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
1°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 3°C
Sal 3°C
Çar 6°C
Per 7°C

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN “AFET ALAN”KANDIRMACASI

07.02.2024
A+
A-

Deprem konusunda Türkiye’nin en saygın bilim insanı Prof.Naci Görür Hocamız depreme karşı önlem alınması gereken illeri sayarken ağlamıştı.. Maalesef hocanın dertlendiği iller arasında yaşadığımız kent de var…Yine maalesef depreme hazırlık konusunda hiç bir şey yapamayan Belediyeler tarafından yönetiliyoruz…

6 Şubat depreminin sonrasında bir araya gelen Eskişehir’deki Üç CHP’li Belediye Başkanı bizi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı engelliyor anlamına gelecek açıklamalar yapmışlardı..Onlara cevap Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik’ten geldi..Çelik “Eskişehir’deki binaların iyileştirilmesi ve kentsel dönüşümleri ile ilgili yetkinin Büyükşehir Belediyesinde olduğunu ifade ederek, “İzmir depremi sonrasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi binalarda inceleme dahi yapmadı” diyerek tokat gibi bir cevap vermişti..

Depreme hazırlık anlamında hiç bir şey yapmayan,25 yılda sadece 24 adet konut dönüştürebilen Büyükşehir Belediyesinin son 10 yılının 1 numaralı bürokratı Ayşe Ünlüce Büyükşehir adayı olarak sahneye sürüldü….

Ayşe Ünlüce’nin sloganı “Düne güvenin,yarına inanın” Ayşe Ünlüce’nin yıllarca 1 numara olarak yönettiği Büyükşehir Belediyesi dün ne yapmış ki yarın için ilham alalım.. 

Eskişehir’de CHP’li Belediyeler tarafından dün depreme karşı ne önlemler alınmış, neler yapılıyormuş gibi yapılmış veya aslında amaç nereye saklanmış….

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik Bakanlığına müracaat ederek,aşağıda Bakanlar Kurulu kararında okuyacağınız mahallelerin “Riski Alan”ilan edilmesini talep ediyor. Bunun üzerine Çevre Şehircilik Bakanlığı 10/4/2013 tarihli ve 1718 sayılı yazı ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin talebini Bakanlar kuruluna sunuyor…

Bakanlar Kurulundan aşağıda ki karar çıkıyor..

Eskişehir Tepebaşı İlçesi, Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar ve Mamure mahalleleri ile Odunpazarı İlçesi, Deliklitaş ve Kurtuluş mahalleleri sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesi; 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 17/4/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır.”

Bakanlar Kurulunun kararı sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 29/05/2013 tarih ve 2683 sayılı yazı ile “Riskli Alan” ilan edilen bölgeler için Eskişehir Büyükşehir Belediyesini yetkilendiriliyor. Sadece proje onama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığın da kalıyor. Üstüne de, Bakanlık Belediyenin hazırlayacağı plan ve proje için 2.000.000 (İki Milyon) lira hibe veriyor. Verilen hibenin değeri günün dolar kuruna göre 1 milyon 800 bin dolara tekabül ediyor.Bugünün parası ile 55 milyon Lira..

  • Peki 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” nedir.Bu kanunla riskli yapılar ile riskli alan ve rezerv yapı alanlarının tespitine, riskli yapıların yıktırılmasına, yapılacak planlamaya.Dönüştürmeye tabi tutulacak taşınmazların değerinin tespitine.Hak sahibi olacaklarla yapılacak anlaşmaya ve yapılacak yardımlara, yeniden yapılacak yapıların şart ve esaslarını belirliyor..

Devam edelim.. 6306 sayılı kanunun bütün yetkileri ile donatılan Büyükşehir Belediyesi dört yıl sonra 17 Nisan 2017 tarihinde 1/5000 Nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar plan teklifini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim ediyor.

Fakat riskli alanla ilgili Plan ve projeler hazırlanırken hiç bir ilgili kurumun,meslek örgütünün bilgisine ve görüşüne başvurulmuyor. Yapı sahipleri yok farz edildikleri için muhatap alınmıyor……Kentin hafızasına sahip Osmangazi ve Anadolu Üniversitesi bypass edilerek plan ve projeler İstanbul’da hazırlatılıyor..

Riskli Alan içerisinde ki yapı sahipleri,hazırlanan maketler üzerinden hiç bilgi vermeden “Siz bize yetki verin gerisine karışmayın’ mantığı ile sözleşme yapmaya davet ediliyor.. Basit ve anlaşılır biçimde örnekleyeyim. 150 metrekare eviniz var. Büyükşehir Belediyesinin istediği yetkiyi verdiğinizde,dönüşüm sonrası sizin yeni dairenizin “Riskli Alan” içerisinde nerede olacağı, kaç metrekare olacağını bilemeyeceksiniz…

Bunun üzerine “Riskli Alan” ilan edilen bölgede insanlar haklarını aramak için dernek kuruyorlar…..Süreç devam ederken Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı plan ve proje hakkında bilgilendirilmeyen yapı sahipleri haliyle tedirgin oluyorlar..

Yapı sahipleri Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin talebi ve teklifi ile riskli alan ilan edilen Bakanlar Kurulu kararırın iptali için dava açıyor.Açılan davada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı taraf olarak görüldüğü için cevapları bu kurumlar vermek zorunda kalırken;Riskli Alan ilan edilmesi için Bakanlığa müracaat eden,yetkiyi alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kendisine ait projeyi terk ederek davaya müdahil bile olmuyor.

Danıştay 6.Dairesi 9 Mayıs 2019 tarihinde 2019/3972 esas kararı ile “Riskli Alan” ilan edilen Bakanlar Kurulu kararını iptal ediyor.Danıştayın gerekçeli kararında şunlar yazıyor..

“Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan riskli alan teklif dosyasında yer alan teknik raporun, dava konusu alanın zemin yapısı veya üzerinde yapılaşma sebebi ile can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak nitelikte olmadığı, dava konusu alanın riskli alan ilan edilebilmesi için 6306 Sayılı Kanun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik raporla oluşturulmamıştır.”

Gerekçeli kararda ki teknik dilin karşılığı; Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin Riskli “Alan bölgesi “için yapılan saha çalışması yetersiz. Gerekçeli kararı baz aldığınızda insanın aklına sorular geliyor..

Riskli alan için hazırlanan raporun içi neden boş ????? 

-Büyükşehir Belediyesi 6306 Sayılı Kanunla hak sahipleri ile uzlaşması gerekirken;yapı sahiplerine ısrarla içeriği belli olmayan belgeler imzalatılmak istendiği için 4 Yıl boyunca uzlaşma sağlanamıyor..

Afet- Der Başkanı Gürsel Ünlükal ile yardımcısı Zafer Yılmaz, Mavi Radyo’da 2018 Yılında katıldıkları programda Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’den üç yıl randevu alamadıklarını söylediklerini ekleyeyim..

Başından sonuna kadar Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan Porsuk 1 ve Porsuk 2 projelerinin teknik detayını uzman kişilere danıştık.Aldığımız cevabı sizlerin takdirine sunalım “Porsuk 1 ve 2 projeleri Porsuk Çayı kıyısında ki düşük yoğunluk ve kısıtlı alanı düzenlemek için planlanmış, yetkisi olmasına rağmen riskli alan içerisinde kalan,yapılaşmanın yoğun olduğu yerler gözardı edilmiş…

Bizde şu soruyu soralım “Depremle mücadele adına Riski Alan ilan edilen bölge sadece araç mı??Amaç Porsuk Kıyısında ki alanı düzenlemek olduğu için mi riskli alan içerisinde ki yapılaşma gözardı edilmiş!!!

Yıllarca Yılmaz Hoca ve ekibinin riskli alanla ilgili Eskişehir’de oluşturduğu algı şöyleydi. “Riskli alan kararını AKP Hükümeti aldı biz kucağımıza da bulduk” Belgelere göre bu büyük bir yalan olduğu anlaşılıyor..

Riskli Alan ilan edilmesi teklif ve talebini Çevre ve Şehircilik Bakanlığından isteyen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi..

Yılmaz Büyükerşen yıllardır engelleniyorum masalı anlatıyor.Bu nasıl bir engelleme ki Büyükşehir Belediyesinin istediği kararı çıkartan hükümet “İstediği plan ve projeyi uygulaması için üstüne de 2 milyon Lirayı hibe veriyor..

 

Sonuçta tamamen Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı plan uygulamaları ve projelerden sonra mağdur ettiği yapı sahiplerinin,hak arayışı sonrası açtığı davada mağduriyetin nedeni olan Büyükşehir Belediyesi 1 milyon 800 bin Dolar harcayarak hazırlattığı projesine sahip çıkmayarak müdahil dahi olmuyor.

 

Ayşe Ünlüce’nin “Biz 1999 yılından beri depreme karşı tedbirler alıyoruz”dediği tedbirler bunlardan oluşuyor..

 

 

Ayşe Ünlüce Nilüfer’in “Yine,yeni yeniden” şarkısı gibi..Yeni bir imaj ile yeniden denilerek aday yapanların dününü temsil ediyor..

Merkezde ki halkçı,sosyal demokrat CHP’li Belediye Başkanları ve özel kalem müdürleri müstakil lüks konutlarında çok rahatlar…Yılmaz Hocam ve onun devamı olmaya aday Ayşe Ünlüce de az katlı lüks ve pahalı konutlarda kendilerini tehdit altında hissetmiyor olabilirler…

Ancak biz beklenen olası depreme karşı savunmasız ve çaresiz kaderimizi bekliyoruz

AK Parti’nin Büyükşehir adayı Nebi Hatipoğlu hiç bir şey yapmadan Eskişehiri yönetmeye alışmış CHP’li Belediyelerin dengesini ve konforunu fena bozmuş durumda…İş yapmadan ne güzel yatıyorlardı…25 yıldır konforlu koltuklarda oturan ESKİ,nin genel müdürü bile yollara düşmüş,oy istiyor…

Koltuk tatlı ya giderse…..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.