Site Rengi

DOLAR 32,4687
EURO 34,7835
ALTIN 2.442,74
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Sal 21°C

Alkol Halk Sağlığı Sorunudur !

13.10.2023
A+
A-

14-15 Ekim tarihleri arasında yani bu Cumartesi- Pazar Eskişehir’ de düzenlenecek OCTOBERFEST festivali yine saçma-sapan bir yere çekildi.Açık kaynaklardan rahatlıkla öğrenebileceği gibi;OCTOBERFEST Festivali Alman Toplumun kültürüne ait “Bira Festivalidir”.Festivalin tanıtım görseli bile “Köpüklü Bira” bardaklarıdır.

Festival alanı 18 yaşından küçüklere yasaklanmasına rağmen,festivalin hedef kitle 18-35 yaş arası olduğunu rahatlıkla okuyabiliyorsunuz.Telif hakları için tekrarlamak zorundayım.Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu” Uzmanı Sebahhattin KUŞ’un kitaplaştırdığı “ALKOL KONTROLÜ STRATEJİLERİ” isimli kitap Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık örgütünün “Kamu sağlığı sorunu”olarak kabul ettiği alkol tüketimine karşı aldığı kararları kapsıyor.Modern ve özgür Avrupanın alkol ile mücadelesini okumaya başlayalım.

Bu bölümü “Barlar Sokağını”ellerinde bira bardakları ile açan, Kentin Belediye Başkanları EğitimciProf.Dr.Y.Büyükerşen ve Ahmet Ataç”a ve güzelim Botanik Parkı,Festival alanı olarak tahsis eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a ithaf ediyorum

“ÇOCUKLAR ve ERGENLER TARAFINDAN ALKOL TÜKETİLMESİ” KONSEY TAVSİYE KARARI

Kentsel alkol eylemi sağlıklı şehirler projesi, DSÖ proje ağında yer alan şehirlerin kilit bir problem alanındaki meseleleri tanımlamada ve bu tür meseleler ile ilgilenmek ve yanıt vermek için politika ve programlar geliştirmede işbirliği yaptıkları bir dizi çoklu şehir eylem planlarını ihtiva etmektedir. Alkol ile ilgili çoklu şehir eylem planı, DSÖ’den uygun destek ile üstlenilmektedir.Alkol, tütün ve uyuşturucuya dair ortak eylem planlarına özel önem verilecektir.

Alkolün verebileceği zararlar ve alkolün bireyler, aileler ve toplulukların sağlığıv e refahı üzerindeki sonuçlarına dair kamu farkındalığı geliştirmelidir;

—Alkole bağlı zararın oluştuğu önemli halk etkinliklerinde alkolün bulunabilirliğinin kontrol edilmesi;çocukları ve gençleri alkol tanıtımına maruz kalmaktan korumak amacıyla tedbirler almalıdır.

Reklamın serbest olduğu bölgelerde, alkolün etkilerini övme ve yüceltmeyi ve

alkol reklamlarında gençlerin kullanılmasını engelleyen bir reklam kanunu çıkarılması;

—Bu sebeplerle, alkolün genç insanlar tarafından uygunsuz şekilde tüketiminden kaynaklanan sorunlara bir bütün olarak toplumun içindekilerden tamamen ayrı şekilde eğilinmelidir. Fakat genç insanların içki tüketimi belirli özelliklere sahiptir ve bununla ilişkili sorunlarla ilgilenmek üzere özel tedbirler alınması için iyi sebepler mevcuttur.

Birliğe Üye Devletlerin tümü tarafından imzalanan DSÖ Alkol Şartı tüm çocuk ve ergenlerin alkol tüketiminin olumsuz sonuçlarından ve mümkün olduğu ölçüde alkollü içeceklerin tanıtımından korunan bir çevrede büyüme hakkı olduğu etik ilkesini içerir.Devam edelim…

GENÇLER VE ALKOL ÜZERİNE BİLDİRGE

19–21 Şubat 2001 tarihleri arasında Stokholm Deklarasyonunda :

Sağlık ve esenlik her insanın temel hakkıdır. Çocukların ve gençlerin sağlık ve esenliğini korumak ve geliştirmek, “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin” merkezini, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün SAĞLIK-21 politik çerçevesinin ve UNICEF misyonunun da yaşamsal öneme sahip bir parçasını oluşturur. Gençler ve alkol ile ilgili olarak, DSÖ Avrupa 2000 – 2005 Alkol Eylem Planı; gençleri alkol kullanmaya yönelik baskılardan korumak ve alkol ile ilişkili zararların yaygınlık ve derinliğini azaltmayı

-Alkolün teşvik edilmesi, bedava dağıtımı,

reklamları, sponsorlukları ve kolay ulaşılabilirlik durumları ile ilişkili olarak gençlerin içmeleri yönünde yapılan baskıları azaltmayı tavsiye eder.

Yine 5 Haziran 2001, 2001/458/EC sayılı

GENÇLERİN ve ÇOCUKLARIN ALKOL —Kullanımına İlişkin Konsey Tavsiye Kararı:

—–Deklarasyon, çocukları ve gençleri içki içme baskısından korumayı ve alkolün onlara doğrudan veya dolaylı olarak verdiği zararı azaltmayı amaçlamaktadır.

Yerel toplumun sürece dahil olması, alkole bağlı zararı önleme veya azaltma

konusunda temel öneme sahiptir.Seçilen yetkililer ve yüksek düzeydeki idareciler

de dahil yerel karar yapıcıların aktif olarak sürece dahil olması halk sağlığı açısındançok önemlidir.

 

——Alkolsüz durumlar toplumun bazı kesimleri ve bazı yaşam durumları alkolsüz olmalıdır. Özellikle çocukluk döneminde, ergenlikte ve gençlerin bulunduğu çevrelerde hiç alkol tüketimi olmamalıdır.

–Kamuya açık mekânlarda veya resmi kamusal kurumların faaliyetleri ve fonksiyonları sırasında alkollü içecek tüketimi ile ilgili politikaların

belirlenmesi;ve alkollü içeceklerin pazarlanması alkollü içkileri tanıtan sponsorluk faaliyetlerinin düzenlenmesi tavsiye ediyor.

Avrupanın alkol kullanımı ile mücadesi sürekli ve etkin devamının başka örneği

ALKOLÜN ZARARLI KULLANIMINI AZALTMA AVRUPA EYLEM PLANI

2012-2020 (EUR/RC61/13 Nolu Belge)

—Alkollü içkileri tanıtan sponsorluk faaliyetlerinin düzenlenmesi;

alkollü içkilerin tanıtımını yapan sponsorluk faaliyetlerinin düzenlenmesi için

– Gençleri hedef alan faaliyetler ile ilgili olan promosyon ve tanıtımlarının kısıtlanması veya yasaklanması;

– Sosyal medya gibi alkol pazarlama tekniklerinin yeni şekil ve formlarının düzenlenmesini öneriyor.

Avrupa’daki birçok kişi için, alkol kullanma sosyal hayatın olağan bir parçasıdır. Orada dahi,Avrupa Konseyi,AB ve Dünya Sağlık örgütü “Alkole bağlı kazalar ve ailevi ve sosyal şiddet tehlikesinin olmadığı güvenli bir ortama da ihtiyaç duyduğundan Alkol ile mücadele etmektedir.

Modern batı genç ve ergenlerini kamu sağlığı açısından tehdit gördüğü “Alkol ve alkol tüketilen”ortamdan uzak tutmaya çalışırken;Eskişehir de alkol tüketmeyi yaşam tarzı veya aydınlanmanın ve modernizmin şartı,alkol tüketme alışkanlığı ile özgürlüğü eşitleyen entelektüeller(!!!!)Festival iptal edildi diye ayağa kalktılar.

Bu arkadaşların anlamadığı sorun ne dini ne de özgürlük ihlalidir.Sorun “Kamu Sağlığı”dır.İsteyen istediği kadar içebilir ama istediği yerde içemez.Bu kural dünyanın her yerinde geçerlidir.

Ortaçağ zihniyeti taşıyan!!!! Yobaz(!!) Avrupa çocuklarını ve gençlerini alkolden,alkolün tüketildiği yerden ve reklamlarından korumak için mücadele ediyor.

Diğer taraftan modern ve çağdaş….. Eskişehirin yerel yöneticileri ve kimi şeylerde her yaşta ki herkesin,her yerde içebilmesi için özgürlük mücadelesi veriyor…

Festivali iptal eden Vali Beyi takdir ve tebrik ediyorum…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.