Site Rengi

DOLAR 32,4704
EURO 34,8750
ALTIN 2.433,14
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 18°C

HALK KENDİ TEMSİLCİLERİNİ SEÇMEK İSTİYOR

05.04.2023
A+
A-

Türk siyasal sistemi “Temsili Demokrasi” teorisi üzerine dizayn edilmiştir. Sistemin temel dinamiği ve dayanağı, halkın egemenlik haklarını kendi seçeceği temsilcilere devretmesi ve onların yolu ile egemenliğini gerçekleştirmesi üzerinedir.

Halk kendi temsilcilerini nasıl belirleyecektir??? Bunun için örgütlenmiş bir organizasyon gerekiyordur. Bu organizasyon siyasal görüşlerin örgütlenmiş hali olan “Siyasi Partiler”dir..Bunların tek işlevi egemenliğini devreden halkın temsilcilerini belirlemektir.Siyasi Partiler sadece ve sadece araçtır. Örüntü içerisinde önermeler ve teoriler mükemmel. Ancak teorinin pratiğe dökülmesinin,John Stuart Mill’in “Saf demokrasi” düşüncesinin oluşması için tek koşul “halkın kendi temsilcilerinin”siyasi partiler tarafından demokratik yollarla belirlenmesidir.

Gelelim ülkemize.Teknik olarak siyasi partiler var. Saf Demokrasinin ilk halkası olan Siyasi Parti organizasyonunun parçaları diğer deyimle teşkilatlarının, yetkili kurullarının demokratik yollarla yapılan seçimle işbaşına gelmesi mi gerekiyor….Peki öyle mi oluşuyor. Koca bir soru işareti …… Siyasi parti üyeleri kendi partilerini finanse etmek için aidat ödüyor mu… Hayır.

Siyasi parti üyelerinin kendi temsilcilerini belirleme hakları var mı??? Yok..

Kısaca siyasi partilerde parti içi demokrasi var mı? Yok.

Parti içi demokrasisinin olmadığı siyasi partilerde halkın temsilcilerini kim belirliyor???????

Genel merkezlerde ki parti yetkili kurulları… Milyonlarca üyesi olan partilerde bir avuç insan her şeye karar veriyor.. .. Bizde buna “Temsili Demokrasi” diyoruz.

1980 darbesi sonrası Anayasa değişikliği için üç defa referanduma gittik. Anayasa 19 defa değişikliğe uğramış… Hiç birinde, hiç bir siyasi parti erk ve egemenliği millete tekrar teslim etmek için “Siyasi Partiler” kanununda değişiklik için kılını kımıldatmadı…….

Aslında çok basit. Siyasi partilere üye olma şartlarını düzen ve kontrol altına alınmasını sağlayacak hukuki düzenlemeleri sağlayın. Üye olanlara aidat sistemini getiren. Üye partisini finanse etsin ki partilere hazine yardımı kaldırılsın. Siyasi Partilere hakim ve hukuk nezaretinde ön seçim şartı getirin…

Bunların üstüne üye olmayan fakat o siyasi partiye oy verecek insanlara seçenek sağlamak için tercih yöntemini milletin önüne koyun ki;

Halk kendi temsilcisini demokratik yollarla belirlesin. Alın size “Saf Demokrasi”…..

İngiltere’de muhafazakar partide Başbakanlık yapacak kişiyi 180 bin üyesi belirledi… ABD’de Senatör ve Kongre üyeleri için Demokrat ve Cumhuriyetci Parti ön seçim yapıyor….. Türkiye’de her şey liderlerin ağzından çıkacak iki kelimede saklı. “Seni seçtim”

İYİ Parti geçen hafta sonu hakim nezaretinde olmayan ön seçim gerçekleştirdi. İyipartiyi ön seçimi hakim nezaretinde yapmamasına, tenkite uğrayan bazı uygulamalarına rağmen partilerine üye olan kişilere gösterdikleri saygıdan dolayı tebrik ediyorum.

Maalesef hakim nezaretinde olmayan ön seçimlerin hukuki geçerliliği olmadığı için son sözü yine genel merkez söyleyecek. Her zaman için Ankara’da ki seçkinler yetkileri ve güçleri ellerinden gidecek olmasından çok korkarlar.İyipartinin parti içi demokrasiye bakışını üyelerinin iradelerine gösterecekleri saygıdan göreceğiz…….

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.