Site Rengi

DOLAR 32,3263
EURO 35,1256
ALTIN 2.296,88
BIST 9.051,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 27°C

AK Parti’de Kurumsal Hafıza ve Burhan Sakallı

25.03.2021
A+
A-

– AK Parti’de kurumsal hafıza işliyor
– En büyük hayâl kırıklığı Karacan
– MKYK’nda Burhan Sakallı isminin şifreleri
– Eskişehir siyasetinde güç dengeleri 
– 2023 ve 2024 yolunda kartlar yeniden dağıtılır mı?
– Burhan Sakallı geçmişten ders alır mı?
***
Önceki gün Ankara’da yapılan AK Parti’nin büyük kongresi öncesi Eskişehir siyasi arenasında gergin bir bekleyiş vardı. Gergin diyorum, çünkü 50 üyeden 75’e çıkarılan MKYK’na teamülleri gereği üç milletvekilinden kimin gireceğinin gerginliği AK Parti il yöneticisinden, mahalle yöneticisine kadar herkesi ister istemez geriyordu.
***
ÜÇ VEKİL NEDEN MKYK’na GİREMEDİ?
Şöyle bir düşünün; birbirine selâm bile vermeyen milletvekilerinin âhenk bozukluğu, artık herkesin malum-u vechiyle kanıksadığı bir vakıa…
Münferit olarak hareket eden ya da konsensüs kuran ikiliden hangisi MKYK’nda olacak diye bir merak, gündemi işgal ediyordu. Öyle ya; mevcut MKYK üyesi Sayın Harun Karacan bırakın diğer iki  profesör vekillerle küs olmayı; ailesi, akrabaları ve adı “Fatih” olan iki yakın arkadaşı harici adeta herkesle küs, herkesle sorun yaşamış, herkesi kırmış dökmüş, partiye uğramıyor hatta evi ve işyerleri harici şehre bile uğramıyor…
***
2011’den beri Eskişehir milletvekilliği, 4 yıldan fazla bakanlık yapmış Nabi Avcı ise kendini mütevelli heyeti başkanı olduğu Türk Dünyası Vakfı faaliyetlerine, kültürel ve sosyal farkındalık oluşturacak çalışmalara adamış, zaten hiç alışamadığı, sevemediği yerel politikanın  gereklerini yerine getirmede iştahsız ve isteksiz bir tavır sergiliyor.
***
Nabi Hoca gibi İstanbul’da yaşayan, Eskişehir ‘e ancak planlı programlara katılmak için günü birlik gelip gidebilen Emine Nur Günay’ın da zaten önceden üyeliğini yaptığı MKYK listesinde olması pek de beklenmiyordu. Ama yine de bu üç vekilden herhangi birinin MKYK’na girebilme ihtimali vardı ve bu şehirdeki ya da AK Parti Eskişehir teşkilatındaki dengeleri değiştireceği ve ibrenin kime doğru ivme kazandıracağı doğrusu çok merak ediliyordu.
***
BURHAN SAKALLI’nın MKYK ÜYEĞİNİN ŞİFRELERİ 
İşte bu ince nüans ve hesapların izdüşümünde gerçekleşen genel kongrede büyük bir sürpriz yaşandı. Teamüllerin aksine AK Parti MKYK listesine Burhan Sakallı giriverdi.
Tabii ki AK Parti’nin MKYK’na sadece vekiller girmiyor ama Eskişehir açısından teamül dışı bir durum, çünkü daha önce Murat Mercan, Nabi Avcı, Emine Nur Günay ve son olarak Harun Karacan Eskişehir milletvekili sıfatıyla MKYK üyesi olmuşlardı. Ama şimdi aktif siyasetin içinde bile olmayan üstelik başka bir şehirde büyükşehir belediye başkanı başdanışmanlığı yapan Burhan Sakallı, partinin en büyük karar organına dahil oluverdi. Bence bunun adı ahde vefadır. Kurumsal hafızanın şıkır şıkır çalıştığının emaresidir.
***
2004-2014 arası Odunpazarı Belediye Başkanlığı, 2019’da Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı ile bu partiye, bu şehre hizmet vermiş bir isimi onore edebilecek feraset, bellek ve vefa ancak Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderde bulunur diye düşünüyorum.
***
ESKİŞEHİR SİYASETİNDE KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYOR 
Burhan Sakallı, MKYK üyesi olduktan sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Başdanışmanı olarak görevine devam eder mi?
Ankara’da eşdeğer bir göreve mi atanır?
Yoksa tasını-tarağını toplar, Eskişehir’e mi yerleşir, bilemem! Ama şehrin aktif siyasetinde bir domino taşı olacağı ihtimaldir.
***
Muğla, Antalya, Eskişehir, Diyarbakır ve Mardin gibi Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının MKYK listesinde olması, 2024 Yerel seçimleri için idman yapma imkanı sağlamak ve sahada kişisel piarlarını artırmak hedefi olduğu yorumunu yapmak zor olmasa gerektir. Yani bu minvâlden bakıldığında AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayını şimdiden ilan etti diyebiliriz.
***
Burhan Sakallı’nın bundan böyle Eskişehir siyasetinin aktörlerinden biri olacağı, AK Parti’nin toplantı ve etkinliklerinde boy göstereceği kesindir. İl başkanı Zihni Çalışkan ile Burhan Bey’in ilişkileri Odunpazarı Belediyesi Meclis üyeligi -ki 2009’da kontenjan birinci sıra adaylığı gibi- mühim bir yol arkadaşlığı olması, ikilinin koordinasyonda pek zorlanmayacağı anlamını da taşıyacaktır.
***
Eskişehirli olarak mevcut milletvekillerinden bir beklentimiz olmadığından, Zihni Çalışkan’ın sırtındaki yük daha da ağırlaşmıştır. Maalesef mevcut milletvekillerinin boşluğunu doldurmak da üzerine kalmıştır. Allah yardımcısı olsun. Bu aşamada Burhan Sakallı’nın yükünü almada  kendisine nasıl katkı verir onu da zaman içinde  göreceğiz.

***
Burhan Sakallı’nın Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesi görev yaptığı Ordu’da da olumlu karşılanmış, Ordu yerel basınında aslen Ordulu olan Numan Kurtulmuş’tan sonra Ordu’yu temsil edecek ikinci kişi şeklinde lanse edilmektedir.
***
BURHAN SAKALLI GEÇMİŞTEN DERS ALIR MI?
Beşer, şaşar elbette her fani gibi Burhan Sakallı da hatalar yapmıştır. Örneğin 2014’de yeniden aday olmamak en büyük hatasıdır. Eğer aday olsaydı seçilmesi hiç de zor olmaz, Odunpazarı Belediye Başkanı titriyle 2019 seçimlerine girer ve büyükşehirde şansı çok daha yüksek olur, belki de ipi göğüslerdi.
***
1 Kasım 2015 secimleri öncesi çağrıldığı genel merkeze gitseydi belki ikinci sıra milletvekili adayı olacaktı. Bir de ekibini çok iyi seçmeli, uğradığı  ihanetleri unutmamalı mıdır? Bayındırlıkta sıradan memur iken elinden tutup belediyeye getirdiği idarî ve malî işlerden sorumlu belediye başkan yardımcısı yaptığı öp-öz eniştesi, kapı bir komşusu Saffet Çelen’in bir koltuk uğruna CHP meclis üyesi olarak karşısına çıkmasından ders alması elzemdir.
Yol arkadaşı olacak olanlarda mutlak sadakat ilkesini aramalıdır. 2019 büyükşehir adaylığında da etrafını sarmalayan fasit dairenin içindeki pazarcı mantıklı, dar düşünen, onu yoran, sözünde durmayan şahsiyetlerin de etkisine ve eksenine girmemelidir.
Süha Muzaffer’in 2018’deki yazısı: Burhan Sakallı Sahada
***
EN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞIM: KARACAN
2014 büyükşehir adaylığı döneminde seçim çalışmalarına katkı sunduğum, büyük değer verdiğim, çalışkanlığı ve hizmet etme metodunu takdir ettiğim Harun Karacan maalesef bende çok büyük hayâl kırıklığı oluşturmuştur. Aslında inanılmaz bir hafızaya sahip olan amiyane tabirle ’düğün evinin tefçisi, ölü evinin yascışı’ ibaresine uygun herkese dokunan ve takdir toplayan Harun Karacan, 2017’den itibaren adeta  mutasyona uğramış huy ve tarz değiştirmiştir.
Üzülerek ifade edeyim; benim için en büyük hayâl  kırıklığıdır!
Yazık etti onca emeklerine, yazık…
Harun Bey’e ileride ayrı bir köşe yazısında heplerini ve hiçlerini bir bir anlatacağım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.