Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
18°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C

İzzeddin Kassam

01.11.2023
A+
A-

Hangi zihniyete, hangi ülkeye ve hangi inanca hizmet ettiği belirsiz ahmak bir Youtuber seçili insanlardan meydana gelen röportaj gurubuna “Filistin’e giderek savaşmak ister misiniz”? sorusunu yöneltiyor. “İsterim” cevabını verenlere ise sanki bir devlet görevlisiymişçesine yakınında bulunan yandaşı vasıtasıyla; “Arkadaşın adını soyadını vatandaşlık numarasını yazın üç güne kadar onu Gazze’ye gönderelim” diyor.

Oysa Filistin bizim için Anadolu, Kafkaslar, Balkanlar, Mağrip kadar Osmanlı Türk devletine hizmet etmiş Kahramanlar yetiştirmiş coğrafyanın adı. Kahramanlardan biride İzzeddin Kassam isimli türüne nevi unutulmaz bir şehid.

Batılı deniz eşkıyaları tarafından çizilen haritada Suriye’nin Lazkiye’nin Kıpçak-Türkmen ağırlıklı şehri Cebele’ de devletine bağlı, dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Daha on dört yaşındayken kardeşiyle birlikte Kahire’ye gitti devrin ileri gelen İslam alimlerinden dersler aldı Osmanlı devletine olan sadakatini perçinledi.

1911 yılında İtalyanların yine başka bir Osmanlı Türk arazi Libya’ya saldırması Milli duygularını tetikledi Filistin’de yapılan gösterilere katıldı, halkı silahlı mücadeleye davet edip gönüllü asker ve para topladı Osmanlı askerlerini destekleyen bir de marş yazdı.

Cebele limanında gönüllülerle birlikte Libya’ya savaşa gitmek için aylarca beklerken balkan savaşının patlaması ve İtalyanlarla anlaşmaya varılmasının ardından 1. Dünya savaşının çıkmasıyla gönüllülerle birlikte Osmanlı ordusuna katıldı garnizon imamı olarak görevlendirildi.

Ortadoğu’nun Osmanlı devletinin elinden çıkması Anadolu’da Milli direnişin başlamasıyla gönüllü savaşçılarını Kuvayı Milliye emrinde vererek Cebele’ ye döndü Fransız işgaline karşı Kuvayı Milliye tarzı halk hareketini başlattı, Fransızlar tarafından idam istemiyle aranmaya başlamasıyla Hayfa’ya döndü, köy köy dolaşıp yeni başlayan İngiliz işgalini ve Yahudilere toprak satışını durdurabilmek için halkın gözünü açmaya çabaladı.

İngiliz Manda yönetiminin bağımsız bir Filistin devletini kurulmasına izin vermeyeceğine Yahudileri destekleyeceğine inanan Kassam, 2 Ekim 1935 yılında İngiliz gizli teşkilatının karargahını basarak silahlı mücadeleyi başlattı.

İzzeddin Kassam silahlı mücadeleyi başlatmasından bir yıl sonra Yabud mevkiinde   etrafını kuşatan tabur kuvvetinde İngiliz askerleri tarafından şehid edildi.

İzzeddin Kassam’ın Teşkilatı-Mahsusa ve Enver Paşa ile bir irtibatı olmuş mudur? bilinmiyor ancak Ortadoğu’daki silahlı mücadelesinde Enver Paşanın Özbekistan’da kurduğu Basmacılar (Baskın Yapanlar) teşkilatını örnek almış köy köy dolaşarak teşkilatlandırdığı talebeleri onun şahadetiyle birlikte İzzettin el Kassam (Hepimiz İzzeddin Kassamız) teşkilatını kurmuş örtülü İngiliz ve İngilizlerin askeri gücü Amerikan ve Yahudi işgaline karşı mücadeleleri halen sürdürmektedirler.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.